Rysk olja mycket dyrare än pristaket
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Rysk olja mycket dyrare än pristaket

Rysk

Priset på rysk olja på världsmarknaden överstiger med råge det pristak som G7-länderna infört, visar färsk prisstatistik. Oljeintäkterna utgör en avgörande del av finansieringen av det ryska invasionskriget mot grannlandet Ukraina.

Den så kallade ural-oljan kostar just nu omkring 75 dollar per fat när den lämnar de ryska hamnarna i Östersjön och Svarta havet, enligt Argus Media – ett företag vars prisuppgifter används av flera G7-länder för att kontrollera att sanktionerna mot Ryssland åtföljs bland allierade länder. Det är 25 procent högre än det tak på 60 dollar per fat som G7-länderna kräver för att företag i väst ska hantera oljan.

Priset på ural-oljan har legat över 60 dollar per fat nästan hela 2024, men har fått en extra skjuts uppåt i april, enligt Argus Media.

Skillnaden mellan G7:s pristak och det faktiskt uppmätta priset gör att de prisintyg som utfärdas inför frakter av oljan kan ifrågasättas, enligt nyhetsbyrån Bloomberg.

Västliga rederier och försäkringsbolag och andra som hanterar rysk olja prissatt över G7-taket kan utsättas för sanktioner.

En stor del av den ryska oljan exporteras till Indien och Kina, bland annat med hjälp av vad som beskrivs som en skuggflotta av ryskkontrollerade fartyg flaggade i andra länder, med snåriga ägarförhållanden.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt