Så blev Ferrari världens mest värdefulla lyxmärke – ”alltid sälja en bil mindre än efterfrågan”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Så blev Ferrari världens mest värdefulla lyxmärke – ”alltid sälja en bil mindre än efterfrågan”

Så

Ferrari har i år för första gången överträffat Hermès som världens mest värdefulla lyxvarumärke. Trots att Ferrari endast tillverkade 13 663 bilar förra året, värderas företaget till över 75 miljarder dollar, vilket är ungefär 1,5 gånger marknadsvärdet av Ford eller General Motors.

  • Ferrari värderas nu högre än Hermès som lyxmärke
  • Företaget utnyttjar exklusivitet och känslomässig koppling
  • Unik prissättningsstrategi och personalengagemang

För att förstå vad som gör Ferrari till ett lyxvarumärke reste CNBC till Ferraris huvudkontor i Maranello, Italien, och intervjuade företagets vd, Benedetto Vigna.

Exklusivitet och känslomässig koppling

Ferrari har byggt sitt varumärke på exklusivitet. Trots att företaget lätt skulle kunna sälja två till tre gånger sin nuvarande produktion, har man valt att hålla tillverkningen låg för att bibehålla känslan av exklusivitet. Vigna förklarar: "Vi måste hålla oss till grundarens strategi, att alltid sälja en bil mindre än marknaden efterfrågar."

En annan nyckelfaktor är den känslomässiga kopplingen till produkterna. Vigna säger att en sann lyxprodukt definieras av sin förmåga att väcka känslor. "Ferrari är ett lyxföretag eftersom det levererar en unik produkt som ansluter till människors mest innersta, den känslomässiga sidan," säger han.

Unik prissättningsstrategi

Prissättningen av Ferraris modeller bestäms på ett väldigt speciellt sätt, där Vigna och andra ledande befattningshavare provkör bilen en månad innan lansering och baserar priset på deras känslomässiga upplevelse. Detta har lett till en stadig ökning av priset på Ferraris modeller, där dagens instegsmodell Roma börjar på 273 000 dollar, en ökning med 40 procent sedan 2012.

Engagerade medarbetare

För att öka engagemanget bland sina anställda har Ferrari infört ett aktieägarprogram där varje anställd får möjlighet att äga aktier i företaget. Vigna betonar vikten av att motivera alla medarbetare genom att ge dem en känsla av ägarskap: "Om du ger aktier, känner de sig alla som en del av företaget, som ägare av företaget."

Vi på Börskollen tror att Ferraris framgång ger värdefulla insikter för andra företag och ledare som vill tilltala den globala, förmögna kundbasen. Deras fokus på exklusivitet, känslomässig koppling och medarbetarengagemang utgör en framgångsformel som många kan lära av.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Ferrari

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Ferrari

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt