Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Så

Så fungerar omstartslån – allt du behöver veta

Omstartslån är ett perfekt alternativ för dig som vill ha en möjlighet att börja om på nytt med ditt ekonomiska liv. Kanske har du skulder hos flera olika kreditgivare och har svårt att hålla reda på allt. Eller så är det så att du helt enkelt behöver mer pengar för att kunna leva den livsstil du drömmer om. Oavsett anledning finns det möjlighet för dig att ansöka om omstartslån.

Ett omstartslån kräver att du noga tänker igenom din situation. Dels för att det ofta är en stor summa pengar som du lånar, och dels för att det är en typ av lån som har högre ränta än vanliga banklån. Du bör alltså bara ansöka om omstartslån om du är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna i tid.

Titta på hur mycket pengar du har tillgängligt varje månad, och se till att du har en bra plan för hur du ska betala tillbaka lånet så snabbt som möjligt. Det finns inget värre än att ta ett dyrt lån som man sedan inte klarar av att betala tillbaka, och det kan leda till ytterligare skulder och problem. Så tänk igenom saken ordentligt innan du tar ett omstartslån!

Behöver man ha en fast inkomst för att ta ett omstartslån?

Det är inte nödvändigt att ha en fast inkomst för att ta ett omstartslån, men det kan underlätta processen. Om du inte har en fast inkomst, kan du fortfarande ansöka om ett omstartslån, men du kanske behöver lite mer information för att beviljas lånet. Kontakta din bank eller finansiella rådgivare för mer information.

Hur snabbt får jag pengarna när jag har ansökt om ett omstartslån?

Det tar vanligtvis ett par dagar för pengarna att komma in på ditt konto när du har ansökt om ett omstartslån. Detta beror på banken som du använder, och hur snabbt de behandlar låneansökningar. Om du behöver pengarna snabbt, kan det vara en idé att välja en bank som erbjuder snabba utbetalningar.

När är det bäst att ta ett omstartslån?

Det finns ingen exakt tidpunkt för när det är bäst att ta ett omstartslån. Det beror på din ekonomiska situation och hur mycket du behöver låna. Om du har en stabil inkomst och en god kreditvärdighet, kan det vara bättre att ta ett omstartslån när du har möjlighet att betala av lånet snabbare. Detta minskar risken för att du ska hamna i ytterligare skuld och gör det enklare för dig att hantera din ekonomi. Om du däremot inte har en stabil inkomst, kan det vara bättre att vänta tills du har mer pengar tillgängliga för att betala av lånet. Detta gör det mindre troligt att du hamnar i skuld och ger dig mer flexibilitet när det gäller hur du använder pengarna från lånet.

Tänk på detta innan du tar ett omstartslån

Innan du tar ett omstartslån är det viktigt att du förstår hur det fungerar. Ett omstartslån är ett lån som ges av en bank eller en annan finansiell institution till en person som har svårt att betala sina räkningar. Detta är ofta ett mycket bra alternativ för människor som befinner sig i en ekonomisk kris, men det finns också vissa risker involverade. Det första du bör tänka på är hur mycket pengar du behöver låna. Innan du tar ett omstartslån bör du alltid försöka skaffa pengar på andra sätt, till exempel genom att ta ett privatlån eller genom att ansöka om en kredit.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt