Så handlar du kryptovalutor
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Så handlar du kryptovalutor

Så

Många människor runt om i världen i dag sysslar med olika typer av aktier eller fonder för att kunna spara och tjäna pengar. Det är också många som köper kryptovaluta som en investering. Kryptovaluta är ett betalningsmedel och fungerar utanför de traditionella banksystemen.

Kryptovalutan använd ofta vid internetbaserade transaktioner inom ett specifikt nätverk. För att säkra de olika transaktionerna som görs med kryptovaluta så använder de kryptografi. Man kan köpa och sälja sin kryptovaluta precis som vilken annan tillgång som helst, exempelvis aktier och fonder.

Så här kan man köpa ett certifikat för kryptovaluta

Om man har bestämt sig för att investera i och köpa kryptovaluta kan man göra det på två olika sätt. Antingen kan man själv handla kryptovalutan hos till exempel https://cryptorunner.com/sv/ eller så kan man välja att köpa ett certifikat. Det certifikatet följer kurserna hos den aktuella kryptovalutan. Vilket sätt man väljer att köpa sina valutor på bestämmer man själv utifrån hur stor kunskap man har om ämnet och hur mycket man vill lära sig om kryptovalutor.

Om man väljer att köpa ett certifikat istället för att köpa sina kryptovalutor själv så kan man göra det hos en nätmäklare som sysslar med just detta. När man väljer att köpa ett certifikat så äger man inte själv sin valuta utan man äger certifikatet. Det följer sedan kursen på kryptovalutan.

För att genomföra ett köp av ett certifikat börjar man med att registrera ett konto hos den nätmäklare man har valt. Efter det verifierar man sitt konto och för över pengarna, därefter kan man testa på plattformen. Efter det köper man det certifikat som gäller för den kryptovaluta man är intresserad av.

Så här köper man själva kryptovalutan

Om man istället vill köpa den faktiska kryptovalutan och inte ett certifikat så är det lite klurigare. Det kan även ses som ett bra sätt att lära sig mer om kryptovalutor och hur de fungerar. Man brukar också få en större förståelse för hur man ska tänka när man säljer och köper valutan framöver.

Man köper sin kryptovaluta hos en kryptomäklare och den personen är speciellt kunnig på just kryptovalutor. När man har genomfört köpet hos mäklaren så bör man alltid föra över sina kryptovalutor till en wallet. Det gör man för att säkerhetsställa att man själv äger dem och inte nätmäklaren. Det finns nämligen de nätmäklare som har gått i konkurs och försvunnit med kundernas tillgångar.

När man har lagt över sin kryptovaluta i sin wallet så finns det en publik nyckel och en privat nyckel. Alla i blockkedjan kan se den publika nyckeln men pengarna som finns där kan bara spenderas av den som har den privata nyckeln. Det är därför viktigt att man aldrig ger ut sin privata nyckel till någon annan. Om man har sina kryptovalutor hos sin nätmäklare istället så har man bara tillgång till den publika nyckeln eftersom man inte äger sin wallet själv.

Hur säker är kryptovaluta?

Kryptovalutor är ett säkert system och det finns många säkerhetsåtgärder för att man ska kunna känna sig trygg. Trots det så betyder det inte att det inte går att hacka kryptovalutor, det gör det tyvärr. Det finns en del exempel på företag som sysslar med kryptovaluta som har blivit hackade. Ett exempel är att 2018 stal hackare över 500 miljoner dollar av ett företag i USA.

Trots detta så får man ändå säga att det är en stor säkerhet kring kryptovalutor och det är svårt för hackare att manipulera det säkerhetssystem som finns. Det finns ett digitalt register på transaktionerna när det gäller kryptovalutor och de registreras i block och tidsstämplas. Detta är en väldigt komplicerad teknisk process som gör säkerheten hög.

När man ska göra transaktioner med kryptovaluta så krävs det också en tvåfaktorsautentisering. För att göra en transaktion kan man bli ombedd att uppge både ett användarnamn och ett lösenord. Ibland skickas också en autentiseringskod till ens mobiltelefon som man måste uppge för att transaktionen ska gå igenom.

Tips när man ska investera i kryptovaluta på ett säkert sätt

Man kan köpa kryptovalutor på flera sajter men innan man investerar några pengar så bör man läsa på lite om krypto börser. Det finns nämligen väldigt många att välja mellan och vilken man ska välja är inte alltid så lätt. Det är smart att läsa recensioner från andra kunder och investerare innan man gör sitt val.

Man behöver också fundera på var man ska förvara sin kryptovaluta när man har köpt den. Det finns som sagt digitala plånböcker men man kan också förvara sin kryptovaluta på börsen. De digitala plånböckerna finns med olika fördelar och säkerhet. Innan man investerar bör man därför undersöka vilka förvaringsmöjligheter som finns.

Precis som med de flesta investeringar man gör i livet, så är det en bra ide att sprida ut sina risker för att undvika att förlora allt om det skulle gå åt fel håll. Det finns mycket att välja på när det kommer till marknaden av kryptovaluta och spridda investeringar är alltid mycket bättre och säkrare.

Man behöver vara beredd på upp och nedgångar när man investerar i kryptovaluta och en del svängningar kan vara ordentligt dramatiska. Man behöver ha lite is i magen för att investera i kryptovaluta. Man kan med fördel börja med att investera försiktigt i början för att se om den här investeringsformen är något som passar eller man ska välja något annat i stället.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt