Så här får du en låg ränta på ditt lån
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Så här får du en låg ränta på ditt lån

Att få en låg ränta på sitt lån är något som de flesta av oss strävar efter. En låg ränta kan göra en betydande skillnad i ekonomin och hjälpa dig att spara pengar över tid. Men hur uppnår man egentligen en låg ränta på sitt lån? Det finns flera faktorer som påverkar din möjlighet att få en förmånlig ränta, och en av de mest avgörande faktorerna är ens kreditvärdighet. I den här artikeln kommer vi att utforska vad kreditvärdighet är, varför den är viktig, och hur du kan förbättra den för att säkra en låg ränta på ditt lån.

Varför är en bra kreditvärdighet viktigt för att få en låg ränta?

Kreditvärdighet, även kallad kreditbetyg eller kreditpoäng, är en numerisk bedömning av din ekonomiska pålitlighet och förmåga att betala tillbaka lån. Banker och långivare använder kreditinformation från UC för att skapa en riskprofil kring dig och avgör sen om de kan låna ut pengar till dig. Hur hög räntan blir beror sen på hur pass hög risk de anser det vara att låna ut pengar till dig.

Din kreditvärdighet påverkar dock inte bara din förmåga att få en låg ränta på lån. En god kreditvärdighet kan vara avgörande när du ansöker om hyresavtal, tecknar försäkringar eller söker jobb inom vissa branscher.

Vad tittar bankerna på i en kreditupplysning?

Vid en kreditupplysning analyserar banker och långivare din ekonomiska historia för att bedöma din kreditvärdighet. De tittar på flera olika faktorer, exempelvis:

 • Inkomst och anställning
  Hur mycket du tjänar och hur stabil din anställning är spelar stor roll för din kreditvärdighet. Om du tjänar mycket men har en osäker anställningsform, som frilansare eller projektanställd, blir det ofta svårare att få lån på stora summor, exempelvis om du ska låna till att köpa en bil.
 • Betalningshistorik
  Detta är en av de viktigaste faktorerna. Bankerna ser på om du har haft tidigare lån eller kreditkort och om du har betalat dina räkningar i tid. Försenade betalningar kan påverka din kreditvärdighet negativt.
 • Skuldsättning
  Bankerna bedömer hur mycket skuld du har i förhållande till din inkomst. Om din skuldsättning är hög signalerar det en ökad risk för att du inte kan betala tillbaka lånet.
 • Kredithistorik
  Längden på din kredit- och lånehistorik påverkar din kreditvärdighet. En längre historia av ansvarsfull hantering kan ge dig en bättre kreditvärdighet.
 • Civilstånd och medlåntagare
  Om du ansöker om ett lån med din partner blir det betydligt lättare att låna större summor och du kan även få lägre ränta.

Det är värt att nämn att det inte bara är din kreditvärdighet som avgör hur låg ränta du får. Hur hög din ränta blir beror även på vilken bank eller långivare du väljer. Det är en bra idé att gå igenom vad det finns för långivare på marknaden, så att du väljer en bank som erbjuder lån med låg ränta.

En bra kreditvärdighet ger dig en låg ränta

En god kreditvärdighet kan vara avgörande för att säkra en låg ränta på ditt lån. Långivare ser en låg kreditrisk i personer med hög kreditvärdighet, vilket gör dem mer benägna att ge dig ett lån med låg ränta. Å andra sidan kan en låg kreditvärdighet leda till högre räntor eller rentav avslag på din låneansökan.

Du har större chans att få låg ränta om du:

 • Har en stabil inkomst
  En stabil och hög inkomst är viktig för att visa att du har förmågan att betala av ditt lån. Om du har en stadig inkomst kan det öka din chans att få en låg ränta.
 • Har låg skuldsättning
  Att ha låg skuldsättning i förhållande till din inkomst signalerar att du har kapacitet att hantera ytterligare skulder. Detta kan övertyga långivare om din lågriskprofil och leda till en förmånlig ränta.
 • Har positiv kredithistorik
  En lång och positiv kredithistorik där du har hanterat krediter och lån ansvarsfullt över tid kan påverka din kreditvärdighet positivt och därigenom öka din möjlighet till en låg ränta.
 • Gå in med en större kontantinsats
  Att betala en hög kontantinsats eller att låna en mindre andel av fastighetens värde kan minska risken för långivaren och resultera i en lägre ränta.

Risken att få hög ränta ökar om du:

 • Har hög skuldsättning
  Om du har hög skuldsättning i förhållande till din inkomst kan det signalera att du har en begränsad förmåga att hantera ytterligare skulder. Detta ökar risken för långivaren och kan leda till en högre ränta.
 • Har en varierande inkomst
  Om din inkomst är varierande eller osäker kan långivare se detta som en riskfaktor eftersom det kan påverka din förmåga att regelbundet betala av lånet.
 • Brister i förhandlingen med banken
  Om du har svårt att styrka din inkomst eller ekonomiska stabilitet genom nödvändiga dokument kan långivaren betrakta dig som en högre risk.
 • Har bristfällig kredithistorik
  En historik av tidigare betalningssvårigheter eller skuldsättning kan påverka din kreditvärdighet negativt och resultera i högre räntor.
 • Väljer bunden ränta
  Valet mellan rörlig ränta eller bunden ränta påverkar också hur låg ränta du får. Rörlig ränta ger lägst ränta, men ses av vissa som riskabelt med tanke på att man aldrig vet om räntan kommer stiga eller falla i framtiden.

Så här gör du för att höja din kreditvärdighet

Här är ett par saker du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet och öka dina chanser att få en låg ränta på ditt lån:

 • Betala dina räkningar i tid och undvik försenade betalningar.
 • Minska din skuldsättning genom att betala av lån och kreditkortsskulder.
 • Försök få en fast anställning, antingen genom att förhandla med din arbetsgivare eller byt jobb.
 • Se till så det inte görs för många kreditupplysningar på dig.

När banken går igenom den kreditupplysning de gör på dig är det viktigt att det finns så få frågetecken som möjligt. Ju mindre risken anses vara för banken att låna ut pengar till dig, desto lägre ränta får du...

Sammanfattning - Gör detta för en låg ränta

Att få en låg ränta på ditt lån är av stor vikt, om du vill ha en säker och stabil ekonomi framöver. Det går att säkra en låg ränta på ditt lån genom att förbättra din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet påverkas av faktorer som betalningshistorik, skuldsättning, inkomst och anställningsform.

Genom att betala räkningar i tid, minska din skuldsättning och ha en stabil inkomst kan du höja din kreditvärdighet och öka dina chanser att få en låg ränta. Kom ihåg att en god kreditvärdighet inte bara gynnar dig vid lån, utan även när du ska teckna försäkringar, ska flytta eller något annat där din ekonomi är en faktor för beslutet.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt