Nyhet

Så här går du tillväga för att låna pengar direkt

Om du plötsligt står inför en nödsituation där du inte kan vänta på att nästa lön rullar in på kontot kan ett lån med direkt utbetalning vara en smidig lösning. Oavsett om det rör sig om en plötslig utgift i form av att bilen eller diskmaskinen har gått sönder eller att kanske ta med ditt husdjur till veterinären, så kan det stabilisera din ekonomi för att låna pengar direkt.

Att låna pengar direkt är inte alls särskilt svårt och det finns de smslån som beviljar alla. Ibland kan man till och med få pengarna insatta på sitt konto unde samma dag. Vill du ta reda på hur man gör för att låna pengar direkt kan du använda dig av denna steg-för-steg-guide här nedan.

Ökat intresse för snabblån

Först en kort introduktion till snabblån. Snabblån är en typ av alternativ finansiell tjänst som ger snabb finansiering när privatpersoner står inför nödsituationer. Snabblån är lån utan säkerhet och består av mindre belopp med en kort återbetalningstid, vilket gör dem till väldigt riskfyllda lån. Trots detta ser man ett ökat intresse för snabblån bland svenska konsumenter.

Snabblån är kortfristiga lån som är utformade för att hjälpa människor hantera små och ofta oplanerade utgifter. Vanligtvis varierar beloppen, allt från några tusenlappar upp 10 000 kronor. De kan vara relativt lätta att få beviljade, men räntorna tenderar att vara högre än andra kreditformer.

Man ska vanligtvis betala av ett snabblån inom 30 dagar, även om vissa långivare tillåter mer flexibilitet. Om man inte har tillräckligt pengar för att återbetala lånet i tid tillkommer det normalt extra avgifter, vilket i sin tur kan göra snabblån väldigt svåra att återbetala.

Dessa kortfristiga lån med högre räntor kan låta väldigt riskfyllda, men trots detta ser vi ett ökat intresse för dem bland svenska konsumenter. Vad kan detta bero på?

Den främsta anledningen till snabblåns ökade popularitet är antagligen det faktum att de ses som blixtsnabba finansieringskällor. Att ansöka om ett snabblån tar normalt inte mer än några minuter. Man fyller i ett formulär på långivarens hemsida och när (om) ens ansökan blir beviljad får man oftast pengarna utbetalda inom några minuter.

Många långivare har till och med öppet under helger, vilket innebär att de utbetalar lån även under helgdagar. Sålunda behöver man inte vänta på att det blir måndag om man är i behov av pengar en fredagskväll.

Fördelar och nackdelar med direktlån

Fördelar

  • Det går snabbt att få dem utbetalda
  • Oftast ställs inte jättehöga krav på låntagaren
  • Det finns många olika långivare att välja mellan

Nackdelar

  • Många små lån kan försämra ens kreditvärdighet
  • Man riskerar att bli skuldsatt om man inte återbetalar lånet i tid
  • Små lån med snabb utbetalningstid tenderar att ha väldigt höga räntor

Bestäm dig för belopp och typ av låneform

Härnäst är det dags att konkretisera det lån du tänker ansöka om. Genom att fastställa det belopp du är i behov av kommer du mycket enklare kunna hitta en låneform som passar dig och din situation. Är det till exempel ett större belopp du är i behov av för att köpa en bil är det ett billån du ska leta efter. Om du är på jakt efter ett halvstort lån för att samla dina nuvarande lån och krediter kommer du kunna dra fördel av ett samlingslån. Om det är ett mindre belopp, kanske bara några tusenlappar, är ett litet privatlån att överväga.

Uppfyller du kraven?

Nästa steg är att se huruvida du ens uppfyller kraven som ställs av långivaren eller inte. Beroende på vilken låneform och vilket belopp du bestämmer dig för kan kraven se olika ut. Du måste såklart uppfylla grundläggande krav, som att vara minst 18 år gammal, ha en fast inkomst eller tillräckligt kapital hos banken samt inte ha några skulder hos Kronofogden. Andra krav varierar som sagt från långivare till långivare och därför måste du sätta dig in i respektive långivares lånevillkor innan du påbörjar en ansökan.

Ansök om lånet online

Det enklaste sättet att låna pengar idag är med hjälp av en nätbaserad långivare. Det vill säga en långivare som opererar online. Hos långivare online fyller man helt enkelt i ett ansökningsformulär där man skriver sina personuppgifter och beloppet man önskar ansöka om. Sedan kommer en sedvanlig kreditupplysning att göras och (förhoppningsvis) blir du erbjuden ett lån. Detta kan du sedan välja att acceptera eller inte.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Mer från Börskollen

Nyhetsbrev

Senaste nytt