Så har "Magnificent Six" hittills levererat
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Så har "Magnificent Six" hittills levererat

Så

Den amerikanska rapportperioden för fjärde kvartalet 2023 är i full gång – med blandade resultat. Analytikernas förväntningar överträffas av vissa, men inte alla företag. En fjärdedel av företagen i S&P 500 har redan rapporterat, med ett starkt fokus på de sju stora teknikbolagen, även kända som "Magnificent Seven" – varav alla utom Nvidia nu har rapporterat!

  • 69% av de rapporterande företagen har överträffat analytikernas vinstförväntningar per aktie, vilket är lägre än det historiska genomsnittet.
  • 6 av 7 inom Magnificent Seven har nu lämnat sina rapporter, med blandade utfall.
  • Analysföretaget Factset förutser en tillväxt i vinst per aktie på 4,6% under Q1 2024 för S&P 500-företagen.

Prestationen varierar mellan sektorerna

Sju av elva sektorer har rapporterat vinsttillväxt jämfört med samma kvartal föregående år. Kommunikationstjänster, sällanköpsvaror och IT är de sektorer som uppvisar starkast tillväxt. Å andra sidan har energi, råvaror, hälsovård och finans rapporterat en vinstnedgång.

Detta rapporterar bland annat Nordnet om.

Summering av sex av sju bolag inom "Magnificent Seven"

Resultaten från de sju stora teknikbolagen, även kända som "Magnificent Seven", har varit blandade.

Elbilstillverkaren Teslas rapport var en besvikelse. Intäkterna kom in 1,6 procent lägre än konsensus och justerat resultat per aktie var 2,7 procent lägre än förväntat. Tesla skrev i rapporten att tillväxten av fordonsvolymen 2024 kan bli betydligt lägre än förra årets tillväxttakt eftersom företaget arbetar för att lansera nästa generations fordon i Texas.

Aktien föll med 12,1 procent.

Mjukvarubolaget Microsofts rapport uppfyllde förväntningarna. Intäkterna var 1,5 procent högre än konsensus och resultatet per aktie 5,4 procent högre än väntat. Det segment som omfattar molntjänsten Azure hade en tillväxt på 30 procent i kvartalet. Microsoft har nu 53 000 Azure AI-kunder, varav en tredjedel har tillkommit under det senaste året.

Aktien sjönk med 2,7 procent.

Alphabet, som är moderbolag till teknikjätten Google, släppte en rapport som uppfyllde också förväntningarna på intäkter och resultat. Intäkterna var 1,2 procent högre än konsensus och resultatet per aktie 3,1 procent högre än förväntat. Bolagets viktiga annonsintäkter sjönk dock och kom in lägre än väntat.

Aktien sjönk med 7,4 procent.

Facebook-ägaren Meta igår kväll kom med en stark kvartalsrapport. Bolaget meddelar samtidigt sin första aktieutdelning någonsin, vilken är satt till 50 cent per aktie. "Vi har haft ett bra kvartal medan vår verksamhet och vårt bolag fortsätter att växa", kommenterar Zuckerberg enligt AFP.

Aktien steg omkring 15 procent i efterhandeln och under eftermiddagen får vi ser hur dagens avslutas.

Amerikanska teknikjätten Apple slog också marknadens förväntningar i sin delårsrapport som presenterades på torsdagen – och lyckas undvika ännu ett kvartal med minskade intäkter. Resultatet landar på 2,18 dollar per aktie samtidigt som intäkterna steg med 2,1 procent till 119,6 miljarder dollar, rapporterar CNBC.

Aktien backade något i efterhandeln och under eftermiddagen får vi ser hur dagens avslutas.

Det gick bättre för Amazon än väntat, enligt företagets kvartalsrapport. Vinsten per aktie, omsättningen och annonsintäkterna och det mesta i övrigt tuffar på och företaget tackar den rekordartade handeln för framgångarna. Molntjänsten AWS drog in 24,2 miljarder dollar till Amazon.

Aktien steg med 8 procent i efterhandeln och under eftermiddagen får vi ser hur dagens avslutas.

Chipjätten Nvidias rapport väntas först i slutet av februari.

Utsikterna för 2024

Enligt Factsets konsensus förväntas S&P 500-bolagen öka sina vinster per aktie med 4,6% under första kvartalet 2024. Intäkterna förväntas öka med 3,7%.

För helåret 2024 förväntas en vinsttillväxt per aktie på 11,6% och en intäktstillväxt på 5,4%. Detta innebär förbättrade rörelsemarginaler då vinsten förväntas öka snabbare än intäkterna.

P/e-talet räknat på förväntad vinst på tolv månaders sikt, “forward p/e”, var vid årsskiftet 19,5. Det är högre än det historiska genomsnittet på 18,9 de senast fem åren och 17,6 de senaste tio åren.

Läs även: Heta aktietips från experterna

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt