Så kan du dryga ut pensionen med 6 000 kronor i månaden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Så kan du dryga ut pensionen med 6 000 kronor i månaden

Så

Att arbeta några år extra efter pensionsåldern kan ge en betydande ökning av månadsinkomsten. En ny analys från Skandia visar hur en privatanställd tjänsteman kan höja sin pension med upp till 6 000 kronor i månaden genom att jobba deltid ett par år extra.

  • Jobba vidare efter pensionsåldern kan ge tusenlappar extra i pension.
  • Effekterna är stora oavsett yrke tack vare flera samverkande faktorer.
  • Allt fler väljer att jobba längre, men det är inte möjligt för alla.

Enligt en ny rapport från Skandia, som Expressen rapporterar om, kan den som arbetar ett par år extra efter pensionsåldern kraftigt förbättra sin ekonomiska situation. Rapporten, som går under namnet Jobbonärslivet, visar att en privatanställd tjänsteman som jobbar två extra år på halvtid innan full pension kan öka sin pension med upp till 6 000 kronor i månaden före skatt.

Jobbonärer blir ekonomiska vinnare

Begreppet "jobbonär" syftar på personer som kombinerar arbete med pension. Skandias beräkningar visar att denna grupp har en stor ekonomisk fördel. Mattias Munter, pensionsekonom hos Skandia, förklarar att det snabbt blir tusenlappar extra i månaden, oavsett yrke.

Den högre pensionen uppnås genom flera samverkande faktorer. Genom att skjuta upp pensionsutbetalningarna, fyller man på pensionsintjäningen i det allmänna pensionssystemet och får en avkastningseffekt på det sparade kapitalet. Dessutom finns skattemässiga fördelar som förhöjt grundavdrag och jobbskatteavdrag från 66 års ålder.

Inte alla orkar jobba längre

Trots de ekonomiska fördelarna med att arbeta längre, är det inte alla som har möjlighet eller orkar fortsätta jobba efter pensionsåldern. Enligt Ekonomifakta är 230 000 personer i åldern 65-74 år sysselsatta, men många har haft slitsamma yrken som gör det svårt att fortsätta arbeta, skriver Expressen. Munter påpekar att det här väcker frågor om arbetsmiljö och hur vi kan skapa ett hållbart arbetsliv.

Risker med korta utbetalningsperioder

Skandia har även tittat på effekten av att ta ut tjänstepensionen på kortast möjliga tid, vilket är fem år. Detta ger en hög pensionsinkomst initialt men kan leda till svårigheter längre fram när den allmänna pensionen blir den enda inkomstkällan. Trots detta väljer var tredje person kortaste utbetalningsperioden, särskilt kvinnor.

Vi på Börskollen ser att det finns risker med denna strategi. En stor del av pensionskapitalet kan försvinna snabbt, och man kan behöva betala onödigt mycket skatt. Munter varnar för att ta ut pensionen för snabbt, då det kan leda till ekonomiska problem senare i livet.

För mer information, läs hela artikeln på Expressen.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt