Så laddar du elbilen säkert i sommarstugan
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Så laddar du elbilen säkert i sommarstugan

Så

Tar du med dig elbilen ut till stugan på landet i sommar finns det en del att tänka på. Åsknedslag och överhettning kan förvandla semestern till katastrof.

Ska man ladda i exempelvis en sommarstuga eller annan privat bostad rekommenderas laddbox, enligt Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

– Vi rekommenderar ju inte att man använder de här vanliga vägguttagen för att ladda elbilar regelbundet. Men om man nu måste använda ett eluttag tillfälligt för att ladda exempelvis en hyrbil är det första man bör tänka på att sänka effekten och låta laddningen ta lite längre tid, säger han.

I så fall bör man försöka att ha uppsikt över bilen. Man måste också se till att ha med sig en sladd med stickkontakt i ena änden och elbilens kontakt i andra, som inte alltid ingår i hyran. De kan finnas som tillval, eller säljs för ett par tusenlappar på många ställen.

Man ska "absolut inte" använda sig av några förlängningssladdar, enligt Carlson.

Risken är att eluttaget blir väldigt varmt, och att det börjar brinna. Därför har uttagets placering stor betydelse. Risken för brand är exempelvis större om uttaget sitter på en träfasad jämfört med om den är placerad på betongvägg eller separat stolpe.

Bor man långt ut på landet med svagare nät och luftledningar bör man också ha lite koll på vädret.

– Är det dåligt väder och åskan går då bör man verkligen inte ha sin elbil inkopplad för laddning om man bor ute på landet, säger Mikael Carlson.

Källa: Gustav Sjöholm/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt