Så låg kan din boränta bli i år
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

Så låg kan din boränta bli i år

Så

När Riksbanken börjar sänka sin styrränta kan hushåll med bolån börja andas lite lättare. Några hundralappar lägre boendekostnad inom kort och ett mer rejält tillskott i plånboken i slutet av året är att vänta.

– Jag är övertygad om att räntorna kommer att följa styrräntan ganska tajt, säger Christina Sahlberg, sparekonom hos jämförelsesajten Compricer.

Mycket pekar mot att Riksbanken sänker styrräntan på onsdag – med 0,25 procentenheter till 3,75 procent. Det är i så fall den första sänkningen på över åtta år.

För bolånetagare, som upplevt ett stålbad med skenande kostnader i takt med att räntorna har stigit de senaste åren, är det i så fall ett välkommet besked.

– Det är främst de rörliga räntorna som kommer att påverkas om styrräntan sänks. Vi har ju sett att några banker har smygsänkt redan. Jag skulle tro, utifrån hur det har sett ut förut, att inom en till två veckor efter att Riksbanken sänkt så sänker bankerna boräntorna nästan lika mycket, kanske med 0,15–0,2, säger Sahlberg.

Hur mycket boendekostnaderna kan minska beror förstås på hur stort bolånet är, vilken ränta man har förhandlat sig till och om man omfattas av amorteringskravet eller inte.

"Positiv injektion"

Hos de fyra storbankerna samt Danske bank, Länsförsäkringar och SBAB ligger den rörliga tremånadersräntan just nu i snitt på mellan 4,67 och 4,90 procent.

En person med ett bostadslån på en miljon kronor skulle efter skatteavdrag få en minskad månadskostnad med cirka 200 kronor om boräntan sänks med 0,2 procentenheter.

För den som har ett bostadslån på tre miljoner kronor blir minskningen runt 400 kronor.

– Så det är inga jättepengar. Däremot blir det en positiv injektion när man börjar få hopp och ser att det är på väg ned och att det snart blir bättre. Jag tror att folk kan förändra sina konsumtionsmönster och bli lite modigare. Kanske boka en resa eller till och med köpa bostad, som man har väntat med, när man ser att det börjar röra på sig, säger Christina Sahlberg.

Effekt kan dröja

Då den rörliga räntan är bunden i tre månader kan den direkta effekten i plånboken dröja ett tag.

– För de flesta tar det en till tre månader, även om bankerna sänker ganska direkt.

Om Riksbanken levererar de minst fyra–fem sänkningar som många analytiker räknar med i år kan boräntan sjunka cirka 1 procentenhet lagom till årsskiftet.

– Många av oss har sett kostnaden varje månad gå upp tre–fyra gånger från när det var som lägst. 1 procent skulle vara en jättestor förändring, säger Christina Sahlberg.

Fakta: Ränteexempel och prognoser

Exempel utifrån rörlig tremånadersränta, efter skatteavdrag, om Riksbanken sänker styrräntan minst fyra–fem gånger i år och boräntorna följer med:

Ett bostadslån på en miljon kronor kommer vid en bolåneränta på 3,8 procent i slutet av året kosta 2 216 kronor i månaden, en minskning med 584 kronor från 2 800 i dag (ränta 4,8).

Ett bostadslån på tre miljoner kronor kommer vid en bolåneränta på 3,8 procent i slutet av året kosta 6 755 kronor i månaden, en minskning med 1 975 från 8 730.

Ett bostadslån på fem miljoner kronor kommer vid en bolåneränta på 3,8 procent i slutet av året kosta 11 758 kronor i månaden, en minskning med 3 292 från 15 050.

Enligt statliga SBAB:s prognos väntas den rörliga snittbolåneräntan ha sjunkit cirka 1 procentenhet till 3,8 procent i januari 2025 och till 3,3 procent i januari 2026.

Enligt Länsförsäkringars prognos väntas den rörliga snittbolåneräntan ha sjunkit till 3,9 procent i januari 2025 och till 3,3 procent i januari 2026.

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt