Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Så

Så mycket betalar Google till Apple för att vara standardsökmotor

Google överför hela 18 miljarder dollar, motsvarande 201 miljarder kronor, till Apple varje år, enligt New York Times. Pengarna betalas ut för att Google ska få vara standardsökmotorn på Apples iPhones, ett avtal som anses vara ett av de mest lukrativa och fördelaktiga inom teknikbranschen.

Det har länge varit känt att Google betalar enorma summor till Apple för att vara den sökmotor som är förinställd på iPhones. Tidigare har det spekulerats i summor uppåt 20 miljarder dollar, men nu har det alltså kommit fram att siffran för 2021 låg på 18 miljarder dollar.

Google överför hela 18 miljarder dollar, motsvarande 201 miljarder kronor, till Apple varje år.

Apple gynnas av avtalet

Avtalet med Google innebär att Apple inte behöver göra mer än att tillhandahålla den sökmotor som majoriteten av deras användare ändå föredrar. I gengäld får de över 200 miljarder kronor per år. Det gör avtalet till ett av de mest gynnsamma och lukrativa inom hela teknikbranschen.

Detta rapporterar Swedroid om.

Google ser fördelar med avtalet

Även om det kan verka som att Google står för hela kostnaden, ser företaget fördelar med avtalet. Utöver en ökning i annonsintäkterna, kan Google även dra nytta av att behålla sin ledande position på marknaden. Genom att vara standardsökmotor på iPhones genereras en enorm mängd sökfraser, vilket bidrar till Googles dominans.

Dessutom innebär avtalet att Apple är mindre benägen att utveckla en egen konkurrerande sökmotor. Microsofts VD, Satya Nadella, har beskrivit avtalet som en sorts fredsavtal mellan de två teknikjättarna. Apple skapar inte en egen sökmotor och Google undviker att använda sina populära iOS-appar för att styra bort användare från Safari och den inbyggda sökfunktionen.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.