Så mycket styr magkänslan när svenskar investerar i aktier
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Så mycket styr magkänslan när svenskar investerar i aktier

Så

Svenskar som investerar i aktier låter magkänslan spela en lika stor roll som årsredovisningar och kvartalsrapporter vid sina investeringsbeslut. Avgörande faktorer för var svenskarna investerar är dock nyheter och världshändelser, visar en ny rapport från investeringsplattformen SAVR.

  • Magkänslan värderas lika högt som årsredovisningar och kvartalsrapporter.
  • Nyheter och världshändelser är de viktigaste faktorerna vid investeringsbeslut.
  • Teknikaktier är de mest populära bland svenska investerare.

I en rapport från investeringsplattformen SAVR framgår det att tech-aktier är de mest attraktiva för svenska investerare just nu. Undersökningen, som genomfördes av Norstat, visar också att en betydande andel av investerarna låter magkänslan styra sina beslut, vilket värderas lika högt som formella rapporter.

Viktigaste faktorerna vid investeringsbeslut

Enligt rapporten "Aktiebarometern 2024" är nyheter och världshändelser de mest avgörande faktorerna för svenska investerare, med 50 procent som identifierar dessa som viktigast. Chansen till utdelning är också en betydande faktor (30 procent). Samtidigt uppger 29 procent att magkänslan är en av de viktigaste faktorerna vid investeringsbeslut, vilket placerar den på samma nivå som årsredovisningar och kvartalsrapporter.

Daniel Aarenstrup, VD och grundare av SAVR, menar att detta kan ses som något positivt. "De flesta aktieintresserade svenskar är kunniga, pålästa och engagerade, och att så många väljer att lita på sin magkänsla väljer jag därför att tolka som något positivt. Känslan bygger sannolikt på att man har gjort sin research och hunnit bilda sig en uppfattning om bolag eller branscher över tid," säger han.

Populära sektorer och framtida påverkan

Tech-aktier toppar listan över de mest populära investeringsområdena, med 63 procent av de tillfrågade som tror mest på dessa. Finanssektorn (31%) och industriella varor och tjänster (25%) följer därefter. I botten av listan återfinns konsumentvaror och tjänster (10%).

Rapporten visar också att krig och konflikter (59%), konjunkturläget (54%) och inflationen (53%) förväntas ha störst påverkan på investeringsbeslut under det kommande året. Detta överensstämmer med vår egen uppfattning på Börskollen om att globala händelser har en stor inverkan på investeringsklimatet.

Mer om SAVR och deras nya tjänster

SAVR, som har över 100 000 kunder, planerar att lansera aktiehandel under 2024. Med sin nya plattform avser de att erbjuda en komplett investeringslösning skräddarsydd utifrån användarens intressen. "Med den nya aktieplattformen gör vi det ännu enklare för människor att fatta kloka och välgrundade investeringsbeslut," säger Daniel Aarenstrup.

Undersökningen genomfördes av Norstat i april 2024 och bygger på intervjuer med 1 144 svenskar mellan 25 och 55 år som är intresserade av aktiehandel och handlar med aktier minst en gång per kvartal. Resultaten representerar den svenska aktieintresserade befolkningen i denna åldersgrupp.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt