Så ofta dricker chefen alkohol
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Så ofta dricker chefen alkohol

Så

Höga stressnivåer och hög alkoholkonsumtion är vanligare bland chefer, fastslås i en ny rapport. –Alla människor mår dåligt om det finns en obalans mellan krav och förutsättningar, säger psykologen Lena-Karin Allinger, som gjort studien.

Det är företaget Falck som bland annat arbetar med företagshälsovård, som har undersökt hälsan hos 4 000 chefer i Sverige.

I undersökningen har både chefer och medarbetare fått svara på olika frågor som rör levnadsvanor, fysiska besvär, välbefinnande och den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. I de flesta fall visar det att cheferna skattar sin hälsa bättre jämfört med resten av medarbetarna. Men när det kommer till stress och alkoholvanor sticker resultaten från cheferna ut.

Ständig tillgänglighet

– Chefer utgör en ryggrad i organisationen vilket innebär att chefers förutsättningar påverkar hur hela verksamheten mår. Chefers mående påverkar medarbetares mående, vilket i sin tur påverkar arbetsmiljö och prestation, säger Lena-Karin Allinger.

Rapporten visar att drygt hälften av cheferna har svårt att koppla av och känslan av att ständigt vara tillgänglig försämrar återhämtningen. Det som också ses som en stor utmaning för chefer är att hinna slutföra uppgifter i tid.

– Alla människor mår dåligt om det finns en obalans mellan krav och förutsättningar och om man ständigt lever i en situation där man känner att man inte hinner med skapar det känslor av otillräcklighet. Den risken är mer uppenbar i synnerhet bland yngre chefer och kan ibland leda till att de väljer att kliva av sina chefsuppdrag.

Dricker oftare

De resultat som också utmärkte sig handlade om frågor som rörde alkoholvanor. Där visade studien att chefer dricker oftare men däremot en mindre mängd per tillfälle jämfört med medarbetare. Drygt 26 procent av cheferna uppgav att de dricker två till tre gånger i veckan. Det kan jämföras med medarbetarna där det endast var 18 procent som uppgav sådan konsumtion.

– Vi kan inte på grund av det här dra några större slutsatser. Men det jag tror är viktigt är att öka medvetenheten kring alkohol generellt eftersom alkohol och ohälsa är så starkt korrelerat.

Fakta: Så har undersökningen gått till

Rapporten bygger på 4 256 så kallade hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda med chefer över hela landet under 2023.

Jämförelserna med medarbetare bygger på 23 934 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda under samma tidsperiod.

Källa: Rapporten "Hur mår chefen?" från Falck.

Källa: Linnea Gustafsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt