Så ska Intel ta tillbaka tronen – bygga ”AI-chip för alla”
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Så ska Intel ta tillbaka tronen – bygga ”AI-chip för alla”

Så

Intel siktar på att tillverka ”AI-chip för alla” och på så sätt återta positionen som världens ledande chiptillverkare. Företaget har förlorat marknadsandelar till rivaler som Samsung och TSMC, men hoppas återvinna mark genom nya teknologiska framsteg och statligt stöd.

  • Intel vill bli ledande inom AI-chipstillverkning.
  • Xeon 6-processorn är ett stort steg framåt för företaget.
  • Stöd från CHIPS Act förväntas stärka Intels konkurrenskraft.

Storsatsning på AI-chips

Under Computex-mässan i Taipei talar Intels vd Pat Gelsinger om företagets ambition att tillverka AI-chip för alla marknader. "Vi vill bygga allas chip, allas AI-chip. Vi vill att de ska tillverkas i amerikanska fabriker," säger Gelsinger till CNBC. Intel, som tidigare var världens största chiptillverkare, har förlorat marknadsandelar till konkurrenter som TSMC och Samsung.

Förbättrad teknik och nya processorer

Intel lanserade nyligen sin nya Xeon 6-processor för datacenter, som erbjuder förbättrad prestanda och energieffektivitet. Gelsinger betonar att Xeon 6 är strategiskt för företagets konkurrenskraft. "Xeon 6 är ett stort steg framåt för vår konkurrenskraft, inte bara för att behålla vår marknad, utan också för att återvinna marknadsandelar som vi har förlorat," säger han.

Ekonomiskt stöd och framtidsutsikter

Intels satsning får ytterligare stöd genom finansiering från CHIPS and Science Act, som ger företaget upp till 8,5 miljarder dollar för att stärka sin halvledartillverkning och forskning. "Kapitalet är avgörande. Vad vi har sagt är att vi måste ha ekonomisk konkurrenskraft om vi ska bygga dessa fabriker i USA, och det är vad CHIPS Act har möjliggjort," förklarar Gelsinger.

Intel står inför betydande utmaningar, särskilt med avseende på sin foundry-verksamhet som förlorade 7 miljarder dollar 2023. Företaget hoppas dock att med stöd av CHIPS Act kunna återvinna sin position som en ledande chipmakare både inom traditionella och AI-segment.

Kinesisk marknad och framtida expansion

Kina förblir en viktig marknad för Intel trots USA:s ansträngningar att begränsa chipförsäljningen till landet. "Kina är en stor marknad för Intel idag, och en som vi investerar i för att vara en stor marknad för Intel imorgon," säger Gelsinger till CNBC. Han betonar vikten av att navigera försiktigt och att följa lagarna i båda länderna.

På Börskollen ser vi att Intel står inför en spännande men utmanande framtid, med stora investeringar och teknologiska framsteg i sikte. Företaget har potential att återta sin ledande position inom chipindustrin, särskilt med stöd från statliga initiativ och en tydlig fokus på AI.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Intel Corporation

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Intel Corporation

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt