Så väljer du rätt i glaset till julmaten – vinexpertens tips

Julmaten står i centrum under helgerna – men dryckesvalet spelar en avgörande roll för hur smakerna upplevs. Med rätt dryck i glaset kan julbordets rätter lyftas och måltiden bli mer sammanhållen.
Julbordet präglas av välkända traditioner, men valet av dryck hamnar ofta i skymundan. Enligt vinexperten Lisa Jildén är det ett misstag.
”Rätt dryck hjälper maten att komma till sin rätt och skapar balans runt bordet”, säger hon.
I en artikel hos Grapevine delar Jildén med sig av sina rekommendationer för hur dryck och mat bäst samspelar under julfirandet.
Fyra drycker till julbordet
Hon lyfter fram fyra alternativ som passar olika delar av julbordet:
• Ett friskt och lätt vitt vin, som Ramos Elegant White, som fungerar väl till lax, sill och lutfisk.
• Ett mjukt och fruktigt rödvin, exempelvis Tommasi Graticcio på box, som passar till kallskuret, köttbullar och julskinka.
• En torr och frisk cava, som MZ Cava, som lämpar sig som aperitif till ost och salta tilltugg före maten.
• En klassisk akvavit, som Fjäre Akvavit, för den som vill avsluta måltiden med en traditionell snaps.
Genom att anpassa drycken efter maten går det att både lyfta och balansera julbordets många smaker.
Rätt dryck förhöjer julmaten och låter smakerna ta plats
Lisa Jildén i Grapevine.
Smaker i samspel
Julbordet handlar inte bara om vad som ligger på tallriken, utan om helheten runt bordet. Med genomtänkta val i glaset kan julfirandet bli både mer harmoniskt och mer minnesvärt.


