Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Skilsmässonota slår hårt mot sargat SAS

Skilsmässonota

Krisdrabbade SAS står inför en dryg skilsmässonota. Separationen från flygbolagsalliansen Star Alliance kan kosta minst 260 miljoner kronor, enligt norska medier. Smällen hamnar ovanpå cirka en miljard för alla jurister och rådgivare i rekonstruktionen.

Skilsmässan från tyska Lufthansas flygbolagsallians är ett måste när SAS till följd av kapitaltillskott i en stor rekonstruktion får Air France-KLM som ny storägare. I stället kommer SAS framöver att samarbeta inom alliansen Skyteam.

Stormig stämma

Separationen kommer att kosta minst 25 miljoner dollar, rapporterar nyhetsbyrån NTB och den norska tidningen Dagens Næringsliv, med hänvisning till tidigare exempel på bolag som lämnat Star Alliance.

Ovanpå straffavgiften för att lämna Star Alliance belastas SAS-kassan också just nu hårt av stora kostnader för rådgivare och advokater som använts under den utdragna rekonstruktionsprocessen, under konkursskydd enligt kapitel 11 i USA:s konkurslag. De kan summeras till miljardbelopp, enligt tidningen.

Efter den stormiga SAS-stämman i Stockholm i måndags – präglad av en klimatmanifestation med Greta Thunberg och fyra andra medlemmar i Fridays For Future (FFF) inne på stämman – siktar flygbolagets vd Anko van der Werff på att under tisdagen få en uppgörelse om skuldnedskrivning godkänd av den amerikanska konkursdomstolen i New York. De avslutande förhandlingarna inleds vid 18-tiden svensk tid.

Befintliga ägare lottlösa

Förutom Air France-KLM kommer bland annat investmentbolaget Castlelake tillsammans med den danska staten och finansmannen Henrik Lind ta kontroll över det tidigare dansk-svenska statskontrollerade flygbolaget, om allt går i lås.

Befintliga SAS-ägare går i princip lottlösa, enligt upprepade varningar från SAS-chefen van der Werff.

Transaktionerna som ger den nya ägarstrukturen i SAS måste även godkännas av EU-kommissionen, som konkurrensprövar konstellationen.

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SAS

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien SAS

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt