Kvarts miljard ska strypa kriminell ekonomi
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Kvarts miljard ska strypa kriminell ekonomi

Kvarts

Ett tiotal myndigheter ska dela på en kvarts miljard för att strypa kriminellas ekonomi. En av dessa – Kronofogden – ska i allt större utsträckning kunna utmäta gängens tillgångar som lyxklockor, kläder och bilar.

Satsningen som är en del av vårbudgeten presenteras av regeringen med bland annat finansminister Elisabeth Svantesson (M) på en pressträff.

– Det är som ogräset i gräsmattan, det blir bara mer och mer och vår uppgift är att rycka upp det för att kunna komma tillrätta med de stora problem vi har i Sverige, säger hon om brottsligheten.

På listan över myndigheter som får ökade resurser finns Tullverket, där satsningen gäller bättre utrustning som vapen. Försäkringskassan får omkring 100 miljoner kronor medan Kronofogden får 30 miljoner.

Bland åtgärderna märks stärkt tillsyn mot bidragsfusk, träffsäkrare kontroller mot arbetslivskriminalitet och när det gäller Kronofogden – fler distansutmätningar. Sedan den 1 augusti 2022 kan Kronofogden med hjälp av polisen utmäta tillgångar från exempelvis kriminella med skulder. Detta utan att Kronofogden själv är på plats vid själva utmätningen, utan genom att polisen i stället kontaktar myndighetens jourverksamhet.

– Dels får man tillbaka pengar som kan gå till brottsoffer, dels är det också hyfsat skamfyllt att lämna tillbaka bilen eller smycken och få gå hem. Sedan är det här bara en del i ett mycket större arbete, säger Elisabeth Svantesson.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt