SBAB: Bostadsmarknaden ovanligt kylig för årstiden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Bostad

SBAB: Bostadsmarknaden ovanligt kylig för årstiden

SBAB:

Senaste Bomarknadstempen – en rapport som görs av SBAB och Booli – visar att temperaturen på bostadsmarknaden fortsätter att stiga, särskilt för lägenheter. Trots detta är marknaden fortfarande kylig jämfört med normala förhållanden, enligt banken. Försäljningstiderna har minskat och fler budgivare deltar, men ett stort utbud håller tillbaka en större uppgång.

  • Försäljningstiderna för både hus och lägenheter har minskat sedan årsskiftet.
  • Fler budgivare på lägenheter har bidragit till en viss temperaturökning.
  • Marknaden förväntas förbli kylig under juni och juli.

Försäljningen av lägenheter fortsätter att öka

Bomarknadstempen för maj visar att läget för säljare av lägenheter förbättrades under maj, främst tack vare fler budgivare och kortare annonstider. Även budpremierna ökade något, medan fler återpublicerade annonser pekade i motsatt riktning. Trots detta är marknaden fortsatt kylig i hela Sverige och i storstadsområdena. Utbudet av bostäder är betydligt större än normalt. Detta konstaterar SBAB i en ny rapport.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, kommenterar: "Från mäklarhåll kommer nu diverse glada utspel om ett tydligt förbättrat läge för både köpare och säljare på bostadsmarknaden. Vi ser absolut en viss förbättring men någon rejäl temperaturökning är det knappast tal om än så länge."

Säsongseffekter och framtidsutsikter

SBAB har analyserat säsongsmönstren för de faktorer som ingår i Bomarknadstempen för lägenheter. I maj bidrog säsongseffekter positivt till budpremier, antal budgivare, andelen prissänkta objekt och annonstider. Dock motverkades dessa av ett negativt säsongsbidrag från utbudet. Nettoeffekten visade på ett positivt säsongsbidrag under vårmånaderna och augusti, medan juni, juli och höstmånaderna förväntas ha negativ påverkan.

Robert Boije understryker: "Våra beräknade säsongsmönster för de sex underliggande faktorer som ingår i Bomarknadstempen stärker denna bild. Sommarmånaderna juni och juli kan därför inte antas ge någon vidare draghjälp för högre temperatur på marknaden för lägenheter."

Förbättring även för villor

Marknaden för villor visade på en ökning i Bomarknadstempen för maj, om än i långsammare takt än för lägenheter. Kortare annonstider bidrog mest till uppgången, medan ett ökat utbud hade en motsatt effekt. Utbudet av villor är fortfarande större än normalt, men villamarknaden är något mindre kall än marknaden för lägenheter.

Boije avslutar med att påpeka att vi går in i en period där marknaden sannolikt kommer att förbli kylig: "Som bostadssäljare och mäklare får nog ett större hopp sättas till augusti, men normalt följs augusti av en kylslagen höst på bostadsmarknaden."

Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen på bostadsmarknaden och rapportera om förändringar och trender som kan påverka både köpare och säljare.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt