SBB lyckas undvika akut likviditetskris – men nya utmaningar väntar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

SBB lyckas undvika akut likviditetskris – men nya utmaningar väntar

SBB

Fastighetsbolaget SBB har lyckats avvärja sin mest akuta likviditetskris genom ett nytt lån från Castlelake. Trots detta väntar stora återbetalningskrav nästa år, samtidigt som en rättstvist med hedgefonden Fir Tree pågår.

  • Castlelake har beviljat SBB ett lån på 5,7 miljarder kronor.
  • SBB måste återbetala totalt 6,7 miljarder kronor nästa år.
  • Rättstvist med Fir Tree pågår om omedelbar återbetalning av obligationer.

Akut lånebehov löst

Dagens industri rapporterar att fastighetsbolaget SBB har lyckats säkra ett lån på 5,7 miljarder kronor från Castlelake, vilket räddar bolaget från den mest omedelbara likviditetskrisen. Enligt tidningen räcker detta belopp för att täcka de återstående förfall som bolaget står inför under året.

Stora betalningskrav nästa år

Trots att SBB har löst sina omedelbara likviditetsproblem, väntar större utmaningar runt hörnet. Nästa år måste bolaget återbetala totalt 6,7 miljarder kronor, bestående av både obligationslån och säkerställd skuld. Majoriteten av dessa betalningar förfaller strax efter årsskiftet, vilket innebär att bolaget snabbt måste finna nya lösningar för att hantera dessa skulder.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Tvist med hedgefond

Samtidigt pågår en rättstvist mellan SBB och hedgefonden Fir Tree. Fir Tree har begärt omedelbar återbetalning av sina obligationer, med hänvisning till att SBB inte klarat räntetäckningskovenanten. SBB har avfärdat dessa krav som grundlösa, vilket lett till en tvist i brittisk domstol. Di skriver: “SBB har egentligen ingenting att vinna, men allt att förlora i kovenantstriden. Fastighetsbolagets försök att dra ut på processen åkte på ett bakslag i förra veckan när SBB:s jurister misslyckades med att övertyga domaren om att det behövs mer tid till förberedelser. Domstolsförhandlingarna är spikade till mitten av januari nästa år. Där kan SBB:s öde komma att beseglas.”

Vi på Börskollen kommer att noggrant följa utvecklingen för SBB och rapportera om de kommande domstolsförhandlingarna samt bolagets strategier för att hantera de betydande skulderna nästa år.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Samhällsbyggnadsbolag

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Samhällsbyggnadsbolag

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt