SCA delar intäkter från vindkraft med närboende
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

SCA delar intäkter från vindkraft med närboende

SCA

Skogsindustribolaget SCA har beslutat att införa en modell där intäkterna från vindkraftsparker delas med närboende. Modellen går före den statliga utredningen "Värdet av vinden" och baseras på avståndet till turbinen och den genererade intäkten.

  • SCA delar intäkter från vindkraft med närboende
  • Ersättningen baseras på avstånd till turbinen och intäkter
  • Maximal intäktsdelning uppgår till 2 procent av elproduktionens marknadsvärde

SCA har meddelat att de kommer att börja dela intäkterna från sina vindkraftsparker med närboende, vilket framgår av ett utskick från bolaget. Beslutet innebär att SCA ligger före den statliga utredningen "Värdet av vinden" som ännu inte är färdigställd. Enligt den nya modellen kommer ersättningen att baseras på avståndet från den närboendes byggnad till turbinen samt på de intäkter som genereras från verket.

Så fungerar ersättningsmodellen

Den ersättning som närboende har rätt till kommer att variera beroende på hur nära vindkraftverket deras byggnad ligger. En enskild bostadsbyggnad kommer maximalt att kunna få 0,25 procent av ett verkets intäkter. Den sammanlagda intäktsdelningen för alla närboende kommer dock inte att överstiga 2 procent av parkens totala elproduktions marknadsvärde.

Martin Ingels, vindkraftchef på SCA, kommenterar beslutet: "Utredningens förslag är väl avvägt och därför vill vi gå före i den delen. Vår bedömning är dock att ökad elproduktion och färre målkonflikter kräver ett statligt ägarskap och beslut om ett klokt utformat regelverk där bolag delar intäkter med närboende, staten delar befintlig skatt med kommunerna och väsentligt snabbare processer för att uppgradera redan existerande parker."

Ekonomiska aspekter

Det genomsnittliga elpriset för vindkraft beräknas till 40 öre/kWh, men eftersom vindkraftens produktion ofta samvarierar negativt med spotpriset, viktas priset till 30 öre/kWh. Intäktsdelningen kommer därför att baseras på denna nivå. Vi på Börskollen anser att SCAs nya modell kan bli en viktig förebild för framtida vindkraftsprojekt och en lösning för att minska konflikter mellan energiproducenter och lokalsamhällen.

För mer information, läs hela utskicket från Finwire.

Börskollen om SCA

SCA är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern SCA B på Large Cap. SCA verkar inom sektorn Material och aktien har 37955 st ägare hos Avanza samt 7490 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

Svenska Cellulosa Aktiebolaget, eller SCA, har skogen som kärnan i sin verksamhet och äger Europas största privata skogsområde. Runt denna resurs har SCA skapat en avancerad värdekedja som bygger på förnybara råvaror från både sina egna och andras skogar. Företaget erbjuder en rad produkter och tjänster, inklusive papper för förpackningar och tryck, massa, trävaror, förnybar energi, samt skogsförvaltningstjänster och effektiva transportlösningar. SCA grundades 1929 och har sitt huvudkontor i Sundsvall.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om SCA, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om SCA

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SCA

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt