Schweiz: Ja till lag om förnybar energi
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Schweiz: Ja till lag om förnybar energi

Schweiz:

Ett tydligt ja till stora satsningar på sol-, vind- och vattenkraft. Det blev resultatet i en schweizisk folkomröstning i helgen.

Schweizarna hade på söndagen att ta ställning till ett förslag till ny lag som stipulerar att alplandet ska ha "ett stabilt elsystem baserat på förnybara energiformer".

Parlamentet har redan sagt ja, och nu gör alltså även folket tummen upp. Enligt mediebolaget SRF:s preliminära uppgifter fick ja-sidan ungefär två tredjedelar av rösterna.

Debatten har på sina håll varit intensiv, där planerade satsningar på sol- och vindenergi mötts av oro för att paneler och turbiner ska skymma det världsberömt vackra landskapet.

Men samtidigt är Schweiz i en utsatt situation energimässigt. Vattenkraft står för mycket av energin, men i klimatförändringarnas tid kan man inte räkna med att dammarna ska kunna ge lika mycket som förr. Och landet importerar det mesta av sin el, vilket gör det beroende av grannländerna.

Den nya lagen väntas göra det lättare att få igenom bygget av nya sol- och vindparker runtom i Schweiz. Även fortsatt exploatering av floder för vattenkraft ska underlättas, även om myndigheterna försäkrar att natursköna platser ska vara fortsatt fridlysta.

Källa: Henrik Samuelsson/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt