Se över ditt bolån i 4 enkla steg – spara tusenlappar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Se över ditt bolån i 4 enkla steg – spara tusenlappar

Se

Att räntorna väntas sjunka till sommaren kan ha en inverkan på bankernas vinstmarginaler och deras benägenhet att erbjuda ränterabatter. Med varierande strategier hos olika banker kan det vara lönsamt att spendera lite tid på att hitta den bästa dealen. Här följer fyra steg som kan hjälpa dig att navigera på bolånemarknaden som råder.

  • Säkerställ en egen god "ekonomisk hälsa" för att generera ett bättre kreditbetyg och lägre ränta.
  • Jämför snitträntor hos olika långivare för att hitta de bästa erbjudandena.
  • Utforska möjligheterna med bunden eller rörlig ränta för att möjligtvis spara pengar.

1. Kartlägg din ekonomi

Steg ett är att städa upp din ekonomi. Avsluta oanvända krediter och samla upp smålån med hög ränta. Att betala av eventuella skulder kan förbättra ditt kreditbetyg och därmed ge dig bättre förutsättningar för en låg ränta.

2. Förstå skillnaden mellan bunden och rörlig ränta

Det tredje steget är att förstå skillnaderna mellan bunden och rörlig ränta. För närvarande är räntan på bundna avtal lägre än den rörliga, vilket kan ge dig en chans att spara pengar om du håller ett öga på bolånemarknaden.

Om du binder räntan på lägsta möjliga nivå, exempelvis för fem år, och sedan bryter avtalet strax innan de rörliga räntorna sjunker, kan det resultera i att du får lägre räntor under en period då de rörliga räntorna fortfarande är högre än de bundna. Det är dock viktigt att ha koll på det allmänna ränteläget för att vara säker på att du hinner bryta avtalet innan det hamnar under räntan för ditt bundna lån.

Verktyg för att räkna ut ränteskillnadsersättningen finns tillgängliga, till exempel hos konsumenternas.se.

3. Beställ amorteringsunderlag

Vidare bör du beställa ett amorteringsunderlag från din befintliga bank för att sen jämföra vilken ränta just du kan få hos respektive bank eller om din befintliga kan matcha en ny ränta du blivit erbjuden.

4. Jämför olika långivare

Jämför snitträntorna hos olika långivare. Detta ger dig en indikation om vilken bank som erbjuder de bästa räntorna och vilken ränta du kan förvänta dig skriver Compricer.

Det är viktigt att förstå att varje långivare gör en egen bedömning av dina förutsättningar, därför är det svårt att veta exakt vilken ränta du kan få innan du gör en ansökan. Genom att använda en jämförelsetjänst som Lendo och Compricer får du flera erbjudanden av olika aktörer utan att det påverkar ditt kreditbetyg.

I listan här nedan kan du enkelt jämföra bolåneräntor för att hitta den lägsta bolåneräntan. Den här listan uppdateras löpande per automatik. Du kan enkelt klicka dig vidare till varje bank/långivare för att läsa mer eller ansöka om lånelöfte och bolån.

Innehåller reklamlänkar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt