Serverhallar var hemliga "sedelpressar"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Teknik

Serverhallar var hemliga "sedelpressar"

Serverhallar

Skatteverket har upptaxerat 18 datorhallar med totalt nära 1 miljard kronor. Datorhallarna ska ha framställt kryptovalutor i hemlighet, så kallad mining.

Men verksamheten i datorhallarna har i stället beskrivits som projekt rörande artificiell intelligens och tecknad film, vilket Ekot var först att rapportera om.

– Vi har haft misstankar mot de här företagen baserat på den typ av utrustning de köpt in eller leasat. Det är utrustning som ofta används för att bryta krypto men de har istället angett att de har verksamheter där de haft rätt att dra av momsen på sina inköp, säger Patrik Lillqvist, som är underrättelsechef på Skatteverket.

Misstänks bolagen för något brott?

– Det är lite av en gråskala. Vad gäller de här bolagen har vi valt att gå vägen med att ge dem skattetillägg. Då kan man inte bli dubbelt bestraffad med brottsmål också, säger Patrik Lillqvist.

De 990 miljoner kronor som de 18 företagen nu ska upptaxeras för handlar till största del om avdragen moms på utrustning de köpt och hyrt för att bryta krypto. Hur mycket krypto som brutits, vad den sålt för och hur stor vinst bolagen eventuellt gjort är dock oklart.

– Eftersom företagen inte har kvar kryptovalutan själva och vi inte kan se vart den tagit vägen så kan vi inte avgöra det, säger Lillqvist.

Utredningarna har genomförts under perioden 2020-2023. Enligt Skatteverket finns det också risk för penningtvätt eftersom miningdatorhallar inte omfattas av penningtvättslagen.

Totalt kontrollerades 21 bolag.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt