Sjuksköterskornas missnöje efter strejken: "Skit"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Sjuksköterskornas missnöje efter strejken: "Skit"

Sjuksköterskornas

Missnöjet bland sjuksköterskor är stort sedan Vårdförbundet slutit nytt avtal med SKR. Men enligt facket fanns inga alternativ till uppgörelsen.

I slutet av förra veckan kom beskedet att vårdstrejken är slut, och att parterna hade kommit fram till ett avtal.

Sedan dess har missnöjet hos fackets medlemmar synts bland annat på Vårdförbundets Facebooksida. Även flera sjuksköterskor som TT har pratat med vittnar om en stor besvikelse.

Framför allt handlar kritiken om att det är en minoritet som omfattas av arbetstidsförkortningen.

– Jag har inte en enda kollega som påverkas av det här, säger Olga Nilsson, sjuksköterska på Karolinska universitetssjukhuset.

– Jag tycker att avtalet är skit. Vi har kämpat och strejkat, sen blir det ett sånt dåligt avtal, säger Anastasia Alvbåge, sjuksköterska på Danderyd sjukhus.

Få som omfattas

Av de cirka 78 000 medlemmarna som arbetar inom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobonas avtalsområde så är det endast 8–9 procent som får arbetstidsförkortning. Det motsvarar ungefär 6 000–7 000 medlemmar. Det gäller bland annat dem som arbetar på rotation – alltså arbetar dagar, kvällar och nätter.

Tanken var att 30 000 medlemmar till en början skulle få en arbetstidsförkortning på 15 minuter per dag.

– Jag har kollegor som har lämnat facket efter det här. Jag är också rädd att fler kommer välja att lämna yrket, fortsätter Olga Nilsson.

Även facket själva vittnar om att det har varit en stor besvikelse bland medlemmarna, vilket de säger sig ha förståelse för.

– Vi är inte nöjda med avtalet. Men det är ju arbetsgivaren man måste vara besviken på, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef på Vårdförbundet.

"Stora risker"

Enligt facket hade medlemmarna blivit utan kollektivavtal i minst ett halvår, samt blivit utan en reviderad lön, om de inte hade gått med på avtalet.

– Vi fick vårt sista bud från medlarna och SKR. Och något nytt bud skulle inte komma på minst sex månader. Vi kan inte tvinga dem att ge oss ett nytt bud, fortsätter Söderberg.

– Det var deras sätt att få stopp på strejken. Alternativet hade varit att inte sluta avtal, och det skulle innebära alldeles för stora risker för medlemmarna.

Annelie Söderberg säger även att det fortfarande finns chans att fler kan omfattas av arbetstidsförkortningen. Men då måste man vara beredd att jobba en natt varannan vecka.

– Det nya avtalet öppnar upp för en rejäl arbetstidsförkortning då.

Fakta: De får arbetstidsförkortning

En heltidsanställd som jobbar 40 timmar per vecka i rotation, alla dagar i veckan utom lätthelgdagar, får en arbetstidsförkortning på mellan 3 timmar och 40 minuter och 5 timmar och 40 minuter i veckan, beroende på hur mycket natt de jobbar.

En heltidsanställd som bara jobbar natt, men inte under lätthelgdagar, får en arbetstidsförkortning på fyra timmar i veckan, från 40 timmar i veckan till 36 timmar.

En heltidsanställd som arbetar 38 timmar och 15 minuter, alla dagar i veckan även lätthelgdagar, har möjlighet att förkorta sin arbetsvecka med nästan två timmar, om de arbetar en natt varannan vecka.

Av de cirka 78 000 medlemmarna som arbetar inom SKR och Sobonas avtalsområde, så är det 8-9 procent som får arbetstidsförkortning. Det motsvarar ungefär 6 000-7 000 medlemmar.

Totalt har Vårdförbundet 120 000 medlemmar.

Avtalet gäller från 28 juni 2024 till 31 mars 2025.

Källa: Vårdförbundet

Källa: Karin Rader/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt