SKR om vårdstrejken: Patienter kan dö
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

SKR om vårdstrejken: Patienter kan dö

SKR

Om en vecka kan strejken inom vården vara ett faktum. Nu varnar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) att facket varsel är livsfarligt. Patienter kan skadas eller i värsta fall dö.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) anser i en skrivelse till Medlingsinstitutet att Vårdförbundets strejkhot den 4 juni kommer att slå hårt mot stora grupper av patienter, inklusive cancerpatienter och personer med akuta tillstånd.

"Detta kan även på kort tid få allvarliga konsekvenser som svåra vårdskador, bestående men och död", skriver regionernas intresseorganisation.

TT: Om det bryter ut en fullskalig strejk om en vecka då riskeras patienternas liv. Är det det ni säger?

– Det bedöms för stora konsekvenser och regionerna gör bedömningen att det innebär en fara för både liv och hälsa, säger Johan Kaarme, chef avdelningen vård och omsorg på SKR.

Problem skjuts framåt

Dessutom riskerar konsekvenserna bli långsiktiga även om man i viss mån lyckas flytta personalens semestrar och scheman. Vårdköer skjuts på framtiden.

– Och då har man ett överskjutande problem även till hösten, säger han.

Vårdförbundet ifrågasätter arbetsgivarnas analyser, att de inte är tillräckligt specifika när regionerna säger att strejken och övertidsblockadens effekter riskerar slå mot patienternas liv.

– Den avancerade vård vi har i dag, den sköts i team. Faller en kugge bort och inte kan ersättas då får det direkta konsekvenser. Och det är precis det jobbet som regionerna har tittat på, säger Johan Kaarme.

Kan skjuta på strejken

Nu sker förhandlingar lokalt mellan Vårdförbundet och regionerna kring hur samhällsfarliga de här konfliktåtgärderna är. Enas de inte hamnar ärendena hos Centrala nämnden som får avgöra. Och den kan skjuta på strejken:

– Nämnden har ju möjligheten att skjuta på det men i praktiken så kommer man nog väldigt skyndsamt att hantera ärenden, säger Johan Kaarme.

Strejkvarslet berör cirka 2 000 av Vårdförbundets medlemmar i fem regioner, Skåne, Stockholm, Västerbotten, Östergötland och Västra Götaland.

– Det här påverkar såväl universitetssjukvård och också i viss mån nationellt högspecialiserad vård så det här får konsekvenser i någon mån för hela landet, säger Kaarme.

SKR pekar på cancervården, akuta operationer som kan påverkas, men även röntgenavdelningar som gör att livshotande sjukdomar upptäcks sent eller missas.

Även övertidsblockaden som pågått sedan 25 april får nu allt större konsekvenser, enligt SKR.

I grunden handlar konflikten mellan Vårdförbundet och SKR och att facket vill ha bättre arbetsvillkor för sina medlemmar, där kortare arbetstid är den dominerande frågan.

Källa: Gustav Sjöholm/TT, Olle Lindström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt