Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Skydda

Skydda din ekonomi med en bostadsrättsförsäkring

Om du äger en bostadsrätt är det viktigt att du har en bostadsrättsförsäkring för att skydda din ekonomi. Det är lätt att missa att det behövs både en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring när man äger en bostadsrätt. Utan rätt försäkringar kan det snabbt bli väldigt dyrt om det sker en olycka eller blir inbrott i hemmet.

När du äger en bostadsrätt har du ett omfattande ansvar för din lägenhet. Ansvaret är både för det inre underhållet av lägenheten och mot föreningen och dina grannar. Brand- och vattenskador kan sprida sig och påverka både föreningen och grannarna. Eftersom skadorna kan bli stora och du är ersättningsskyldig kan det leda till att din ekonomi påverkas negativt en lång tid framöver.

Betala inte för mycket i onödan

Ska du teckna en ny hemförsäkring kan du välja att teckna bostadsrättstillägget samtidigt. Använd gärna en jämförelse av hemförsäkring för bostadsrätter för att hitta en försäkring med rätt pris och villkor för dig. Det går även att teckna tillägget i efterhand om du redan har en hemförsäkring som du vill fortsätta med.

Bostadsrättsförsäkringen är ett tillägg i hemförsäkringen som du tecknar själv när du ska bo i en bostadsrätt. Det finns även en försäkring som bostadsrättsföreningen tecknar åt alla sina medlemmar. Den kallas för en kollektiv bostadsrättsförsäkring och ska ingå i månadsavgiften till bostadsrättsföreningen.

Kontrollera alltid först med din bostadsrättsförening vad som gäller och om du behöver teckna ett tillägg eller inte. Eftersom du bara kan få ersättning från en försäkring är det inte någon mening att betala för två likadana försäkringar samtidigt.

Hemförsäkringen ersätter saker, bostadsrättsförsäkringen fast egendom

En hemförsäkring skyddar dina saker som du förvarar i bostaden och i tillhörande förråd. Hemförsäkringen kan ersätta saker som blir stulna vid inbrott eller skadas av vatten eller brand. Den innehåller även reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och andra viktiga punkter som kan påverka ens liv och ekonomi. En hemförsäkring rekommenderas åt alla, oavsett boendesituation.

Bostadsrättsförsäkringen fungerar på samma sätt som en villaförsäkring gör för villaägare. Den försäkrar bostadens fasta egendom som golv och väggar, kök och badrum, dörrar och fönster, fast inredning, med mera. Blir det läckor i hemmet så att golvet och avloppet skadas täcker inte hemförsäkringen det. Vid brandskador gäller samma sak. Det är därför ett måste att ha båda försäkringarna om du äger din bostad och inte vill stå för kostnaderna själv.

Skador utanför bostadsrätten

Om det blir skador utanför bostadsrätten är det fastighetsförsäkringen som ersätter skadorna. Det är bostadsrättsföreningen som ska ha fastighetsförsäkringen. Uppstår det skador i din bostad ska du både kontakta ditt försäkringsbolag och din bostadsrättsförening, som sedan kan fatta beslutet om de ska kontakta sitt försäkringsbolag eller inte.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt