Skydda din ekonomi med en bostadsrättsförsäkring
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Skydda din ekonomi med en bostadsrättsförsäkring

Skydda

Om du äger en bostadsrätt är det viktigt att du har en bostadsrättsförsäkring för att skydda din ekonomi. Det är lätt att missa att det behövs både en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring när man äger en bostadsrätt. Utan rätt försäkringar kan det snabbt bli väldigt dyrt om det sker en olycka eller blir inbrott i hemmet.

När du äger en bostadsrätt har du ett omfattande ansvar för din lägenhet. Ansvaret är både för det inre underhållet av lägenheten och mot föreningen och dina grannar. Brand- och vattenskador kan sprida sig och påverka både föreningen och grannarna. Eftersom skadorna kan bli stora och du är ersättningsskyldig kan det leda till att din ekonomi påverkas negativt en lång tid framöver.

Betala inte för mycket i onödan

Ska du teckna en ny hemförsäkring kan du välja att teckna bostadsrättstillägget samtidigt. Använd gärna en jämförelse av hemförsäkring för bostadsrätter för att hitta en försäkring med rätt pris och villkor för dig. Det går även att teckna tillägget i efterhand om du redan har en hemförsäkring som du vill fortsätta med.

Bostadsrättsförsäkringen är ett tillägg i hemförsäkringen som du tecknar själv när du ska bo i en bostadsrätt. Det finns även en försäkring som bostadsrättsföreningen tecknar åt alla sina medlemmar. Den kallas för en kollektiv bostadsrättsförsäkring och ska ingå i månadsavgiften till bostadsrättsföreningen.

Kontrollera alltid först med din bostadsrättsförening vad som gäller och om du behöver teckna ett tillägg eller inte. Eftersom du bara kan få ersättning från en försäkring är det inte någon mening att betala för två likadana försäkringar samtidigt.

Hemförsäkringen ersätter saker, bostadsrättsförsäkringen fast egendom

En hemförsäkring skyddar dina saker som du förvarar i bostaden och i tillhörande förråd. Hemförsäkringen kan ersätta saker som blir stulna vid inbrott eller skadas av vatten eller brand. Den innehåller även reseskydd, rättsskydd, ansvarsskydd och andra viktiga punkter som kan påverka ens liv och ekonomi. En hemförsäkring rekommenderas åt alla, oavsett boendesituation.

Bostadsrättsförsäkringen fungerar på samma sätt som en villaförsäkring gör för villaägare. Den försäkrar bostadens fasta egendom som golv och väggar, kök och badrum, dörrar och fönster, fast inredning, med mera. Blir det läckor i hemmet så att golvet och avloppet skadas täcker inte hemförsäkringen det. Vid brandskador gäller samma sak. Det är därför ett måste att ha båda försäkringarna om du äger din bostad och inte vill stå för kostnaderna själv.

Skador utanför bostadsrätten

Om det blir skador utanför bostadsrätten är det fastighetsförsäkringen som ersätter skadorna. Det är bostadsrättsföreningen som ska ha fastighetsförsäkringen. Uppstår det skador i din bostad ska du både kontakta ditt försäkringsbolag och din bostadsrättsförening, som sedan kan fatta beslutet om de ska kontakta sitt försäkringsbolag eller inte.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Företag

Börskollen Sverige AB

Sjösavägen 8

124 55 Bandhagen

Sverige

Org.nr: 559236-5141

[email protected]

Kontakta oss

VD & Ansvarig utgivare

Daniel Åstrand

Grundare & IT

Kristoffer Matsson

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.