Snart blir det enklare att ladda elbilen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Snart blir det enklare att ladda elbilen

Snart

Ingen app eller registrering – bara betalkort. Nya regler ska göra det enklare att ladda elbilen. – Det kan vara ganska komplext att åka runt med ett elfordon i landet.

– Det kan vara ganska komplext att åka runt med ett elfordon i landet. Nu blir det enklare att komma i gång, säger Anders Nilsson, senior affärsutvecklare på statliga forskningsinstitutet Rise, vars uppdrag omfattar provning av laddstationer.

Alla nyinstallerade publika laddstationer ska från och med den 13 april ha betalkort som alternativ, utan krav på registrering, app eller förskottsbetalning. Det är en del av EU-förordningen om infrastruktur för alternativa bränslen som antogs i juli i fjol.

Från och med den 1 januari 2027 skärps kravet till att gälla alla befintliga laddstationer – oavsett när de installerades.

– Utvecklingen har gått väldigt snabbt. Regelverk för användarvänlighet och konsumentskydd har inte riktigt hängt med. Det här är ett steg mot ökad användarvänlighet, säger Anders Nilsson.

Mer finns att göra, enligt honom. Alla bensin- och dieselpumpar ska enligt lag kontrolleras vartannat år, men liknande reglering saknas för laddpunkter.

– Vi hoppas att det kan vara på väg inom kort. Det handlar om att man ska veta att man får det man betalar för. Det är också viktigt att regelbundet kontrollera att det inte finns slitage på kablar och kontakter, vilket kan innebära en säkerhetsrisk.

Källa: Joakim Magnå/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt