Snart slipper du ladda din elbil – robot parkerar och laddar din elbil
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Snart slipper du ladda din elbil – robot parkerar och laddar din elbil

Snart

Det tyska företaget Bosch har nyligen presenterat framstegen inom sitt program för automatiserad parkering och laddning av elfordon. Systemet, som utvecklas i samarbete med Volkswagen-dotterbolaget Cariad, syftar till att lösa problemen med att hitta parkeringsplatser och ladda batterierna till elfordon. Den automatiserade tjänsten är redan godkänd för kommersiellt bruk och testas för närvarande på flera platser.

  • Automatiserade parkerings- och laddningssystem kan bidra till att öka antalet elfordon genom att göra det enklare och mer bekvämt för förare.
  • Boschs system kombinerar robotladdare med parkeringstjänster för att lösa problemet med att hitta parkering och ladda batterierna till elfordon.
  • Systemet har kommit förbi det tidiga experimentstadiet och godkändes för kommersiellt bruk 2022.

Enligt Tanja Rückert, styrelseledamot i Bosch, innebär elektrifiering en stor del av företagets arbete. Hon menar att laddning av elfordon fortsätter att vara ett "hack i maskineriet" för ökad användning av elbilar.

Foto: Cariads automatiserade parkeringssystem

Robotladdning kombineras med parkeringstjänster

Det automatiserade laddningssystemet kombinerar en förarlös parkeringstjänst med laddningsrobotar för att utföra jobbet åt ägaren av bilen. Rückert beskriver systemet som i huvudsak ett automatiserat sätt att ladda en elbil. Det löser också ett annat problem som ibland uppstår med offentliga laddare: elfordon som blockerar laddningsstationer genom att vara anslutna långt efter att bilen är fulladdad.

Från experimentstadium till kommersiell användning

Med Bosch-systemet anländer föraren till parkeringsplatsen, kliver ur bilen, trycker på en knapp på i appen som krävs och det automatiserade systemet sköter resten. Bilen kör till en tom parkeringsplats utrustad med en robotladdare, som öppnar laddningsluckan och kopplar in sig. När bilen är laddad till önskad nivå kopplar roboten ur sig och bilen rullar till en tom parkeringsplats, vilket gör roboten ledig för nästa kund.

Systemet har kommit förbi det tidiga experimentstadiet och det automatiserade parkeringssystemet godkändes för kommersiellt bruk 2022. Bosch tror att förbättrad bekvämlighet är ett sätt att öka attraktiviteten för eldrift.

Mer info om projektet hittar du hos Autocar.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Volkswagen

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Volkswagen

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt