Snart slipper du ladda din elbil – robot parkerar och laddar din elbil
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Snart slipper du ladda din elbil – robot parkerar och laddar din elbil

Snart

Det tyska företaget Bosch har nyligen presenterat framstegen inom sitt program för automatiserad parkering och laddning av elfordon. Systemet, som utvecklas i samarbete med Volkswagen-dotterbolaget Cariad, syftar till att lösa problemen med att hitta parkeringsplatser och ladda batterierna till elfordon. Den automatiserade tjänsten är redan godkänd för kommersiellt bruk och testas för närvarande på flera platser.

  • Automatiserade parkerings- och laddningssystem kan bidra till att öka antalet elfordon genom att göra det enklare och mer bekvämt för förare.
  • Boschs system kombinerar robotladdare med parkeringstjänster för att lösa problemet med att hitta parkering och ladda batterierna till elfordon.
  • Systemet har kommit förbi det tidiga experimentstadiet och godkändes för kommersiellt bruk 2022.

Enligt Tanja Rückert, styrelseledamot i Bosch, innebär elektrifiering en stor del av företagets arbete. Hon menar att laddning av elfordon fortsätter att vara ett "hack i maskineriet" för ökad användning av elbilar.

Foto: Cariads automatiserade parkeringssystem

Robotladdning kombineras med parkeringstjänster

Det automatiserade laddningssystemet kombinerar en förarlös parkeringstjänst med laddningsrobotar för att utföra jobbet åt ägaren av bilen. Rückert beskriver systemet som i huvudsak ett automatiserat sätt att ladda en elbil. Det löser också ett annat problem som ibland uppstår med offentliga laddare: elfordon som blockerar laddningsstationer genom att vara anslutna långt efter att bilen är fulladdad.

Från experimentstadium till kommersiell användning

Med Bosch-systemet anländer föraren till parkeringsplatsen, kliver ur bilen, trycker på en knapp på i appen som krävs och det automatiserade systemet sköter resten. Bilen kör till en tom parkeringsplats utrustad med en robotladdare, som öppnar laddningsluckan och kopplar in sig. När bilen är laddad till önskad nivå kopplar roboten ur sig och bilen rullar till en tom parkeringsplats, vilket gör roboten ledig för nästa kund.

Systemet har kommit förbi det tidiga experimentstadiet och det automatiserade parkeringssystemet godkändes för kommersiellt bruk 2022. Bosch tror att förbättrad bekvämlighet är ett sätt att öka attraktiviteten för eldrift.

Mer info om projektet hittar du hos Autocar.

💡 Tips från oss på Börskollen

Aktieapp – Högsta betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och över 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Volkswagen

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Volkswagen

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2024 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.