Sol och torka kan slå mot skörden
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Sol och torka kan slå mot skörden

Sol

Det ovanligt torra och soliga majvädret ställer till det för svenska bönder. Nu behövs regn inom någon vecka för att inte skörden ska drabbas, varnar en expert på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Ser du fram emot att fira midsommar i samma varma och soliga väder som präglat stora delar av Sverige i maj? Då är du troligtvis inte en svensk bonde.

Än så länge lever grödor som såddes i höstas och vall på regnet i april. Det ser till och med relativt bra ut.

"Värmen har underlättat vårbruket och för den första vallskörden i de södra delarna av landet", säger Lars-Erik Lundkvist, näringspolitisk expert på LRF i en mejlintervju med TT.

Spannmål behöver regn

Men maj har varit ovanligt solig och varm – och lokala och tillfälliga skurar hjälper inte. Om torkan håller i sig kan det bli problem, varnar Lundkvist.

"Vårsådd spannmål behöver regn liksom de områden där första vallskörd ligger någon vecka bort", säger han.

"Inom någon vecka skulle mer regn behövas, annars kommer det att bli sämre skörd framförallt för vårsådd spannmål – till exempel korn och havre. Även vallskörden kan påverkas", tillägger han.

Om torkan och värmen kan göra skörden så dålig att det skapar brist och prisuppgångar är för tidigt att säga något om, enligt Lundkvist:

"Skörden ligger fortsatt flera månader bort. Och svenska spannmålspriser påverkas i hög grad av de globala priserna, som i sin tur styrs av förväntningar om skörden i olika världsdelar".

Kan bli svårt att nå normalskörd

Jordbruksprodukter som är särskilt känsliga för torka – som potatis och grönsaker – odlas ofta med bevattning. Men spannmål, oljeväxter, baljväxter och vall påverkas också när det regnar för lite.

"En del lantbrukare kan bevattna även dessa grödor men generellt bevattnas bara 5 procent av åkermarken, så det är bara de mest känsliga grödorna som bevattnas", säger Lundkvist.

Någon skördeprognos vill LRF inte ge.

"Men vi hoppas naturligtvis på en bättre skörd än 2023 som blev ett svagt år. Det kan bli svårt att nå upp till normalskörd om det torra vädret fortsätter för länge", säger Lundkvist.

Fakta: Ovanligt torrt väder i maj

Under perioden 1-27 maj var nederbörden klart under normala nivåer i stora delar av landet. Nederbörden har legat på 25-50 procent av genomsnittet 1991-2020 i södra Sverige och stora delar av Mellansverige och Norrland.

Torrast har det varit längs Norrlandskusten, särskilt i trakterna runt Luleå och Örnsköldsvik. Normala regnmängder har bara uppmätts fläckvis – kring Borås och allra längst upp i norr.

I april låg dock regnmängderna i stora delar av landet på 100-200 procent av normala nivåer.

Källa: SMHI

Källa: Joakim Goksör/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt