Spänd väntan på "världens viktigaste aktie"
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Spänd väntan på "världens viktigaste aktie"

Spänd

Handlare på börser runt om i världen är på helspänn inför kvällens bokslut från chiptillverkaren Nvidia – en av AI-hajpens stora vinnare.

Bland börsmäklarna på Goldman Sachs – en av Wall Street tyngsta aktörer – kallas Nvidia-aktien för "världens viktigaste aktie" inför rapporten.

I prissättningen på terminsmarknaden finns det inför rapporten utrymme för både ras och rusning för aktiekursen på 11 procent i båda riktningar.

Genom sin tyngd i rader av olika börsindex kan Nvidias resultat och prognoser avgöra stämningen på hela finansmarknaden i närtid.

Nvidia ligger bakom omkring en tredjedel av börslyftet på Nasdaq hittills i år, med ett kurslyft för aktien på drygt 40 procent sedan årets handel inleddes.

Kurslyftet i år följer på ett trefaldigat värde på aktien.

Till följd av ett kursfall på 4,4 procent i tisdags har Nvidia halkat ner till nummer sex på Wall Street när det gäller börsvärdet. Detta efter att bolaget under någon vecka har varit högre värderat än både Google-ägaren Alphabet och e-handelsjätten Amazon.

Fakta: Förväntningarna på Nvidia

Chiptillverkaren Nvidia väntas redovisa en omsättning på 20,4 miljarder dollar för fjärde kvartalet 2023, varav 17,2 miljarder antas komma från utrustning till datacenter.

Den så kallade bruttomarginalen – skillnaden mellan intäkterna och kostnaderna för sålda varor, dividerat med intäkterna – väntas landa på 75,4 procent.

Det väntas ge ett justerat rörelseresultatet på 13,1 miljarder dollar. Och snittprognosen för vinsten per aktie ligger på 4,60 dollar.

Nvidia väntas under första kvartalet i år, som ännu pågår, öka omsättningen till 21,9 miljarder och pressa upp bruttomarginalen till 75,5 procent.

Källa: Bloomberg

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Alphabet

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt