Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Spara

Spara pengar genom att skapa en budget!

Det är alltid bra att spara pengar och en budget är ett perfekt sätt att göra det. Du kan använda din budget för att planera framåt och se till att du inte spenderar mer pengar än du har. Det finns många olika sätt att göra en budget, men det viktigaste är att den fungerar för dig. Se till att du håller fast vid din budget så kommer du snart märka hur mycket pengar du sparar!

Hur skapar man en budget?

Det finns många olika sätt att skapa en budget, och det är viktigt att man väljer den metod som passar ens egna behov och förutsättningar bäst. Det första man behöver göra är att lista ut alla de inkomster och utgifter man har. Detta kan göras genom att gå igenom bankkontoutdrag eller kvitton från de senaste månaderna. När man har en bra översikt över sin ekonomi, kan man börja planera hur man vill spendera pengarna. Det är bra att sätta upp ett mål med budgeten som gör att du vill följa den. Det kan till exempel vara att du sparar till en specifik resa eller vill köpa en ny bil med pengarna du sparar. Det är viktigt att ha realistiska förväntningar när man skapar sin budget, och att inte underskatta hur mycket pengar man behöver. Att ha en budget gör det enklare att hålla koll på sin ekonomi, och det är lättare att spara pengar om man vet exakt hur mycket man har råd att spendera.

Dela upp din budget i olika kategorier

Det är viktigt att du delar upp din budget i olika kategorier, så att du vet hur mycket pengar du har tillgängligt för varje kategori. Detta gör det enklare för dig att hålla koll på dina utgifter, och du slipper oroa dig för att du inte har råd med allt. De är bra att budgetera de nödvändigaste utgifterna först såsom bostad, mat och försäkringar. Sedan kan bestämma dig för hur mycket pengar du vill lägga på din hobby och fritid. För även om en budget är bra för att spara pengar är inte tanken att man ska sluta leva och unna sig saker under tiden man sparar. Det är därför viktigt att du lägger pengar på aktiviteter och saker du tycker är roligt exempelvis att spela casino på nätet, detta ökar även dina chanser att hålla dig till din egna budget.

Vad är nyckeln till att lyckas med sin budget?

Att lyckas med sin budget är en fråga om att göra smarta val. Man måste tänka på hur mycket man har råd att spendera och sedan se till att hålla sig inom den gränsen. Det är lätt att förlora kontrollen när man börjar handla, men det är viktigt att komma ihåg att man inte alltid behöver köpa det dyraste. Ibland kan det vara bättre att välja ett billigare alternativ som fungerar lika bra, eller till och med bättre. Att ha en budget är en bra idé för alla, oavsett om man handlar mycket eller sällan. Det gör det enklare att hålla koll på hur mycket pengar man har, och man slipper oroa sig för att hamna i skuld.

Det är ingen hemlighet att det kan vara svårt att spara pengar. Men det finns flera sätt att göra det enklare för sig. Ett av dessa är att skapa en budget.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället eToro, som erbjuder courtagefri aktiehandel och möjlighet till CopyTrading (se vårt test av eToro här) eller IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt