Spara pengar med kreditkort
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Nyheter Börskollen

Spara pengar med kreditkort

Så här i tider av lågkonjunktur och hög inflation är det viktigare än någonsin att du sparar, och att du har kontroll över utgifterna i hushållet. Det kan låta trist, men det behöver faktiskt inte vara så att du måste sänka din livskvalitet för att klara ekonomin. Här får du tips från Alltomkreditkort på hur du med hjälp av ett eller flera kreditkort kan få dina pengar att räcka längre.

Få cashback eller bonus på allt du handlar

Många kort erbjuder bonus varje gång du betalar med det. Bonusen brukar vanligtvis vara på mellan 0,3 och 1 procent av köpesumman och kan tas ut i form av värdecheckar, resor eller så kallad cashback; pengar som sätts in på ditt kortkonto. Bonus eller cashback kan därmed ses som en liten rabatt på allt du handlar. Har du till exempel ett kort med 0,5 procent i cashback och handlar för cirka 10 000 varje månad så sparar du 600 kronor om året.

Spara pengar genom rabatter

Rabatter hos samarbetspartners är en annan vanlig förmån som erbjuds med många kreditkort vilket är ett mycket enkelt och effektivt sätt för dig att spara pengar. Rabatterna är ofta på hotell, hyrbilar eller annat reserelaterat, och kan innebära en möjlighet att unna sig något extra utan att det kostar för mycket. En populär förmån som många kan använda i vardagen är rabatt på drivmedel, något som flera kort som ges ut i samarbete med bensinstationer erbjuder. Med ett kort som ger 25 öre rabatt per liter kan du som kör runt 100 mil per månad spara ca 250 kronor om året. Dessa kort ger dig dessutom flera olika bilrelaterade försäkringar på köpet.

Undvik onödiga kostnader när du reser

Om du älskar att resa går det ofta att hitta pengar till detta nöje genom att prioritera och spara in på annat. Genom att välja rätt kreditkort kan du dessutom göra resan lite billigare. Som nämnts ovan finns det dels många kreditkort med rabatter hos hotell och hyrbilskedjor. Dels kan du också spara pengar genom att använda ett debet eller kreditkort utan valutapåslag. De flesta bankkort har annars ett valutapåslag på mellan två och tre procent på köpesumman när du betalar i andra valutor än svenska kronor. Spenderar du 10 000 på en resa innebär det att du kan spara 2-300 kronor på att välja rätt kort.

Den absolut minst prisvärda resan är den som aldrig blir av. Genom att betala din resa med kreditkortet får du automatiskt en gratis reseförsäkring med avbeställningsskydd som ger dig pengarna tillbaka ifall resan i sista minuten måste ställas in på grund av exempelvis sjukdom. Försäkringen kan också hjälpa dig få tillbaka pengar vid andra händelser, som till exempel att ditt bagage försenas så pass att du måste köpa nya kläder.

Få sparränta på alla dina pengar

Faktiskt så finns det en fördel med inflationen och räntehöjningarna som skett under det senaste året – tiden då allt över noll procent var en bra sparränta är förbi. Nu finns i stället flera sparkonton med fria uttag och räntor på upp mot fyra procent. Och det finns till och med lönekonton och bankkort med sparränta. Det finns därför ingen ursäkt till att ha dina pengar på ett konto med nollränta.

Ett kredit eller betalkort med ränta kan fungera som en perfekt buffert. För över pengar som du inte vet om du kommer behöva under månaden till detta kort. Pengarna är då lätta att komma åt om du skulle få slut på pengar på ditt vanliga kort, samtidigt som du får ränta som på ett sparkonto. Om du till exempel har i genomsnitt 10 000 kronor på ett kort med 3,5 procents ränta betyder detta 350 kronor om året. Kortet utgör också en backup ifall ditt ”vanliga” kort, som kanske har bättre villkor i form av till exempel bonus, försvinner eller slutar att fungera.

Välj rätt kort för rätt tillfälle

Som du ser så finns det en rad olika möjligheter till att sänka dina vardagskostnader med hjälp av kreditkort. Dock är det inte säkert att alla dessa förmåner finns kombinerade i ett och samma kort. Då många kreditkort saknar årsavgift är det dock möjligt att ha flera olika kort för olika tillfällen, utan att det kostar något extra. Många har till exempel ett kort med bonus eller cashback till dagliga inköp, ett ”tankkort” som ger drivmedelsrabatt och andra förmåner hos en viss bensinkedja samt ett kort utan valutapåslag att använda under utlandsresor.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt