Sparekonomen: Slagläge för småbolagen – comeback 2024?
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Sparekonomen: Slagläge för småbolagen – comeback 2024?

Sparekonomen:

Småbolagen har haft det riktigt tufft de senaste åren, men nu börjar vinden vända. Med lägre räntor i sikte har kurserna börjat återhämta sig, och det finns en möjlighet för småbolagen att göra en comeback på aktiemarknaden. Men är det dags att börja investera i småbolag igen? Detta resonerar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, om.

  • Intresset för småbolag har minskat de senaste åren, men det finns tecken på återhämtning i horisonten.
  • Småbolag kan ge exponering mot nya branscher och erbjuder möjligheter för långsiktiga investerare.
  • Däremot kräver att investera i småbolag mer analys och övervägande, med en högre risknivå än större bolag.

Småbolagens utmaningar började på allvar när räntorna höjdes under 2022. Investerare skiftade fokus från tillväxtbolag till mer stabila kassaflöden, vilket resulterade i en minskad efterfrågan på småbolag. Dessutom påverkades småbolag negativt av en minskad riskaptit hos investerare, särskilt de med låg diversifiering i affärsmodellen.

"Hos Nordnet kunde vi se att intresset för mindre bolag falnade. Dels började stora börsjättar med stabil utdelning att dominera mest köpta-listorna månad för månad, dels kunde vi se ett att intresset för småbolagsfonder svalnade under 2022 och 2023."

Dock är det värt att notera att 23 procent av spararna hos Nordnet fortfarande har minst en småbolagsfond i sin portfölj.

Detta rapporterar Nordnetbloggen om.

Småbolagens potential

Med lägre räntor i sikte kan småbolag komma att studsa upp mer än större bolag, särskilt de som har pressats hårt i högränteläget.

"Det är ett vanligt mönster att när en aktiemarknad vänder upp är större bolag först ut i uppgången, medan de mindre kommer i en andra våg. Det beror på att i takt med att uppgången pågår vågar investerare öka sin risk."

Småbolag erbjuder också möjligheter för investerare att få exponering mot nya branscher inom teknik, digitalisering och hälsovård. Dessutom finns ofta grundare och engagerade storägare kvar i småbolag, vilket kan leda till mer långsiktiga beslut och ett högre engagemang för bolaget.

Även om det finns risker med att investera i småbolag, kan det vara en bra idé att inkludera dem i en diversifierad portfölj, menar Frida. Det är dock viktigt att göra sin hemläxa och analysera bolaget noggrant innan man investerar. Om du är osäker kan det vara en bra idé att investera i småbolag via en fond.

"Småbolag är därtill mindre analyserade. Det kan utgöra en risk, men kan också skapa möjligheter eftersom bolaget då inte blir ”sönderanalyserat”. Det kan gå lättare att hitta ”guldkorn” – men givetvis också att gå på minor."

Om det nu är dags för småbolagen att göra en comeback på aktiemarknaden återstår att se. Det hänger mycket på centralbankernas räntepolitik. Men med rätt strategi och riskhantering kan småbolag erbjuda spännande möjligheter för långsiktiga investerare, avslutar hon.

Läs också: Prisbelönta småbolagsfondens recept för att hitta de bästa aktierna

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt