Sparränta över 4 % – Dessa aktörer ska du välja
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Sparränta över 4 % – Dessa aktörer ska du välja

Sparränta

2022-2023 har inneburit kraftigt stigande räntor som en ambition från världens centralbanker att dämpa den ekonomiska tillväxten för att stävja inflationen. För alla med skuld blir det givetvis allt mer kostsamt ju mer räntorna går upp – men för dig som söker avkastning till låg risk innebär det positiva nyheter. För första gången på många år kan du nu få över 4 procent avkastning på ett vanligt sparkonto – detta till väldigt låg risk med statlig insättningsgaranti!

Just nu erbjuder flera aktörer obundna, rörliga sparräntor omkring 4 procent – och för dig som kan tänka dig att binda dina pengar en period kan du få en bit över 4 procent. Givet dagens sämre inflationssiffra (lägre minskning än väntat) spekulerar nu flera av storbankerna om att ytterligare en räntehöjning kan behövas senare i november, vilket skulle kunna driva räntan på sparkonto ytterligare en bit högre!

Jämförelse: Här hittar du bästa sparräntan just nu

Nedan listar vi, tillsammans med jämförelsetjänsten Compricer, aktuella sparräntor från en stor mängd olika aktörer – såväl rörliga som bundna med olika löptider. Klicka på "Visa fler" för att se fler aktörer, räntor och löptider (däribland de aktörer som erbjuder de högsta bundna räntorna just nu).

(Annonssamarbete) Tabellen nedan uppdateras löpande och presenteras tillsammans med Compricer som jämför bankernas aktuella sparräntor för olika bindningstider. Samtliga banker och inlåningsföretag omfattas av insättningsgaranti. Observera att insättningsgarantin kan komma att gälla i annat land.

Klicka dig gärna vidare för att läsa mer och öppna sparkonto hos en eller flera aktörer samt se aktuella sparräntor även för längre bindningstider!

Tips: Är du egenföretagare med överskott hos banken? Då rekommenderar vi vår guide om Sparkonto för företag där du kan hitta bästa sparkontoräntan idag!

Bundet bolån som snart ska bindas om? Tips: Skapa buffert redan nu på ett sparkonto

Alla som klokt nog valde att binda sina bolån under lågränteperioden sitter i en trevlig sits. Hushållet har betydligt större möjligheter att spara pengar än de som idag sitter med rörlig bolåneränta på mellan 4,5-5 procent. Med undantag för ett fåtal individer som valde riktigt långa bindningstider (grattis till er :) är det dock sannolikt att delar av eller hela ditt bolån kommer att behöva bindas om inom några månader till något eller några år.

Ett tips kan då vara att redan nu börja spara mellanskillnaden mellan din nuvarande låga bundna bolåneränta och den aktuella rörliga räntan för att på så vis börja ta höjd för de högre kostnader som du kommer att få i samband med omläggning av bolånet. Låt säga att skillnaden är 2, 5 eller kanske 10 000 kr varje månad – varför då inte börja placera dessa pengar på ett sparkonto med bra ränta och låta kapitalet växa?

Då är du dessutom försäkrad om att din hushållsekonomi klarar av de kommande högre kostnaderna, samtidigt som du bygger en välbehövlig buffert som du får avkastning på!

Fördjupning: Om du är intresserad av att lära dig mer om sparkonton eller bolån tipsar vi om våra populära guider Bästa sparräntan och Bästa bolåneräntan.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt