Sportbilstillverkaren överväger att göra som Ferrari – en börsnotering
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Noteringar & Emissioner

Sportbilstillverkaren överväger att göra som Ferrari – en börsnotering

Sportbilstillverkaren

Christian von Koenigsegg, grundare och VD för den svenska lyxbilstillverkaren Koenigsegg, har indikerat att företaget kan komma att börsnoteras i framtiden. Målet med en sådan notering skulle vara att erbjuda personalen incitamentsprogram, skaffa expansionskapital och öka företagets synlighet.

  • Koenigsegg kan komma att börsnoteras i framtiden.
  • En börsnotering skulle möjliggöra för företaget att erbjuda personalen incitamentsprogram och skaffa expansionskapital.
  • Christian von Koenigsegg menar att en börsnotering även skulle kunna öka företagets synlighet.

Det har nu gått 30 år sedan Christian von Koenigsegg startade bolaget med samma namn. Företaget har under dessa år växt till att idag ha omkring 600 anställda och en omsättning på 952 miljoner kronor under förra året.

Enligt dem är det helt uteslutet att sälja hela verksamheten, men en framtida börsnotering av en minoritetsandel är inte omöjlig.

Möjligheter med en börsnotering

Christian von Koenigsegg och hans fru Halldora von Koenigsegg, som är operativ chef, äger fortfarande bolaget. Enligt dem är det helt uteslutet att sälja hela verksamheten, men en framtida börsnotering av en minoritetsandel är inte omöjlig.

Christian von Koenigsegg jämför situationen med Ferrari, som börsnoterades 2016 och sedan dess har stigit med 750 procent. Detta jämfört med Milanobörsens storbolagsindex som under samma period ökat med 70 procent skriver di.se.

Trots ny fabrik räknar Christian von Koenigsegg med att det kommer ta minst fem år att beta av alla nuvarande beställningar dom har på bilarna.

Framtidsutsikter

För ett knappt år sedan invigdes Koenigseggs nya futuristiska fabrik, skräddarsydd för produktionen av en av världens mest extrema bilar. Med den nya anläggningen har Koenigsegg trefaldigat sin kapacitet. Men trots detta räknar Christian von Koenigsegg med att det kommer ta minst fem år att beta av alla nuvarande beställningar.

Vi på Börskollen följer utvecklingen och håller er uppdaterade om Koenigseggs framtidsplaner.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Ferrari

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Ferrari

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt