Spotifys anmälan gav resultat – Apple backar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Spotifys anmälan gav resultat – Apple backar

Spotifys

Spotify har vunnit en delseger i kampen mot Apple. Efter en flera år lång utredning godtar nu Apple EU:s krav på att sluta favorisera sina egna strömningstjänster. Men det blir inte gratis.

I början av mars beslutade EU-kommissionen att Apple ska böta motsvarande över 20 miljarder kronor för konkurrensbrott på marknaden för strömmad musik. Utredningen inleddes 2021 efter en anmälan från svenska Spotify.

Enligt EU har Apple låtit bli att meddela användare hur mycket olika prenumerationstjänster kostar, och dessutom låtit bli att inkludera länkar till andra alternativ. Detta ska ha gjort att användare "betalat betydligt högre priser för musikprenumerationer", enligt kommissionen.

Apple uppgav att man skulle överklaga beslutet. Nu meddelar bolaget istället att man accepterar EU:s krav. Andra företags musikströmningstjänster som finns i Apples europeiska appbutik ska få rätt att länka vidare till sina egna hemsidor, och informera användarna om alternativa betalningssätt för prenumerationer.

Apple kommer dock fortsättningsvis att ta ut en avgift på 27 procent på köp som görs på apptillverkarnas hemsidor inom sju dagar efter det att en användare har klickat på en länk i appen.

Apple är ett av flera amerikanska techbolag som avkrävs böter från EU-håll. Sedan tidigare har Google och Meta fått liknande krav på sig och EU-kommissionen har dessutom inlett en utredning kring Apples mobila betalservice.

Källa: TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Här lyfter vi fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Apple

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt