Stark tillväxt och generös utdelning - aktien köpstämplas av banken
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Stark tillväxt och generös utdelning - aktien köpstämplas av banken

Stark

Probiotikabolaget Biogaia imponerar med tvåsiffrig tillväxt, höga marginaler och nu även generösa utdelningar. Bolaget, som är världsledande inom probiotika med ett särskilt fokus på barnprodukter, har uppvisat en imponerande tillväxthistorik med en genomsnittlig tillväxt på 12 procent sedan 2015. Detta, tillsammans med framgångsrik expansion i Nordamerika och Asien, hög lönsamhet och goda kassaflöden, gör aktien till en attraktiv investering tycker Carnegie.

  • Biogaia har uppvisat stark tillväxt och god lönsamhet, och aktien förtjänar en uppvärdering.
  • En generös utdelning väntas, med en direktavkastning på 5,7 procent i år.
  • Aktien rekommenderas för köp enligt Carnegie, med en riktkurs på 140 SEK.

Biogaia är en ledande aktör inom probiotika, med produkter som främjar hälsosamma bakterier och hjälper mot mag- och tarmbesvär, särskilt inom barnsegmentet.

Bolaget har haft en stark tillväxthistorik, med en tillväxttakt på 14 procent i genomsnitt sedan 2010 och 12 procent sedan 2015. Rörelsemarginalen har i flera år legat över 30 procent, vilket visar på bolagets lönsamhet.

Detta skriver Carnegie.

Framgångsrik expansion och stark tillväxt

Under det senaste decenniet har Biogaia framgångsrikt expanderat i Nordamerika och Asien, vilket har lett till en mer geografiskt diversifierad koncern. Den organiska tillväxten för fjärde kvartalet var stark, särskilt i Americas och Asia Pacific, trots försäljningsbesvikelser i Europa. Trots motvinden i Europa, finns det utrymme för återhämtning framöver.

Generösa utdelningar väntas

Efter att ha tagit in kapital i en riktad emission i slutet av 2020, med syftet att göra större förvärv, har bolaget nu skiftat fokus mot mindre och mer taktiska förvärv. Detta har resulterat i att Biogaia nu är överkapitaliserat, med 1,5 miljarder i kassan.

Styrelsen föreslår därför att en del av kassan ska delas ut som extrautdelning under de kommande åren. Utdelningsförslaget för 2023 på 6,90 kronor per aktie, varav 5 kronor i extrautdelning, motsvarar en attraktiv direktavkastning på 5,7 procent.

Carnegie rekommenderar köp av Biogaias aktie, med en riktkurs på 140 SEK. Trots en fortsatt god utveckling värderas Biogaia lägre är normalt, vilket skapar ett bra läge för investering.

Andra läser också: Bästa utdelningsaktierna februari 2024

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om BioGaia

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien BioGaia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt