Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Artikel

Starta

Starta företag och få uppstartslån som nyföretagare

Vill du starta ditt eget företag men inte säker på hur du ska finansiera det? Ett uppstartslån, eller nyföretagslån, är ett bra alternativ för nya företagare som vill få igång sin verksamhet. Till skillnad från traditionella företagslån är uppstartslån speciellt utformade för privatpersoner.

Om du befinner dig i uppstarten av företaget och behöver kapital för att komma igång kan de nämnda vara en bra start, vi kommer även gå igenom några saker som nyföretagare kan göra för att förbättra sina möjligheter till ett företagslån.

Det finns flera olika uppstartslån för nyföretagare att välja mellan. Några av de mest populära uppstartslånen är Almi Företagspartner, Qred eller Starta eget bidrag via Arbetsförmedlingen.

Vad är ett uppstartslån eller nyföretagarlån?

Ett uppstartslån eller nyföretagarlån innebär att du belånar pengar från kreditbolag eller en bank i start fasen av ditt företagande. Ett uppstartslån innebär i de flesta fall en mindre summa pengar mellan 10.000 - 250.000 kr med högre risk och avgifter.

Det finns även lån som har stöd från EU dessa lånen finansieras med hjälp av EIF (Europeiska Investeringsfonden) som du kan ansöka om hos Nyföretagarcentrum. Syftet med lånet är att underlätta för nystartade företag att få finansiering.

Vem kan ansöka om uppstartslån?

Uppstartslån riktar sig enbart till företag i uppstartfasen, det vill säga företag som är nystartade eller på väg att starta. En av kraven är att du behöver en bra och realistisk affärsplan. Du kan även få hjälp och stöd från NyföretagarCentrum med affärside, marknad och budget. När du söker om lånet se till att ansöka om företagslån utan UC på det viset påverkas inte er kreditvärdighet.

När affärsplanen bli godkänd skickad den vidare till exempelvis ALMI för att bli godkänd. Det finns även sidor såsom företagslån.nu som erbjuder jämförelse av de olika uppstartslånen och jämför pris, avgift och dolda kostnader. Du kan ansöka om lånet även om du skapar ett aktiebolag, handelsbolag eller enskild firma.

Vad kostar det att låna pengar?

Räntan för uppstartslån är högre än för traditionella banklån, detta på grund av att uppstartsfasen innebär en större risk för långivaren. Risken är större för företaget eftersom de oftast är nya på marknaden och har därför svårt att generera intäkter.

Förutom ränta är det vanligt med en uppläggningsavgift samt övriga avgifter. Därför är det viktigt att ta ett lån helst med fast ränta och inga fler avgifter.

Förbättra chanserna till företagslån.

Du kan alltid förbättra dina chanser för att få ett företagslån om du inte blir beviljad ett. De flesta långivarna kan kräva borgen eller någon form av säkerhet för lånet därmed minimera sina risker om lånet inte skulle kunnas betala tillbaka.

Att gå i borgen som ägare för företag betyder att du är personlig ansvarig att betala tillbaka lånet om företaget inte skulle kunna göra det.  Några bra tips är att:

  • Skapa en affärsplan och budget för uppstarten
  • Välj uppstartslån med låg ränta och avgifter
  • Sök upp olika uppstartslån och jämför

Några andra nämnvärda punkter att ta upp kring starta företag.

Är företagslån ett måste? Bör man fråga sig, oftast kan man skrapa ihop de som behövs för att finansiera ett inkö. Ska du verkligen satsa på din verksamhet och vill att det ska få större effekt kan det vara bra att hitta en långivare som man skapar en relation med och använder sig av vid behov.

Vi kommer även gå igenom några saker som nyföretagare kan göra för att förbättra sina möjligheter till ett företagslån.

Några saker ett företag kan göra för att förbättra sina möjligheter till ett företagslån är att se till att kredithistoriken är i check och inte har några onödiga anmärkningar.

Man kan dessutom som lånesökare öka chanserna genom att lägga till en medsökande samt lägga till säkerhet eller borgen på låneansökan. Detta gör att chanserna ökar markant för att ta ett företagslån som företagare.

Tips – Börskollens nyhetsbrev och aktieapp!

Nyhetsbrev: Varje vecka handplockar vi de mest läsvärda av tusentals nyheter från våra flöden och varvar med exklusiva intervjuer och tävlingar. Starta gratis prenumeration!

Aktieapp: Skapa bolagsbevakningar för dina favoritbolag och få automatiska pushnotiser vid aktienyheter och bolagshändelser. Ladda ner vår gratis app!

Läses av andra just nu

Tips från oss på Börskollen

Här tipsar vi om tjänster som vi på Börskollen själva gillar. Texten nedan innehåller annonslänkar och investeringar är alltid förenade med risk.

Investera enkelt och billigt i aktier och fonder

Hos Avanza kan du kostnadsfritt öppna konto för att kunna handla aktier. Om du ska handla fonder tipsar vi om SAVR där du betalar 30-50% mindre i avgifter. Spana också in vår stora fondrobot-guide där vi jämför de sex mest populära aktörerna – och den vi valt att investera i.

Världsledande nätmäklare för trading

Om du vill kunna handla fler olika marknader eller är nyfiken på att prova på trading rekommenderar vi istället IG med sin prisbelönta tradingapp, handel i över 17 000 instrument och svensktalande support.

Ett tips är att öppna konto hos flera av aktörerna för att nyttja alla fördelarna och de låga avgifterna.

Analysera dina favoritaktier med marknadens bästa tjänster

För dig som är nyfiken på teknisk eller fundamental analys tipsar vi om analystjänsterna TradingView och Börsdata. Plattformarna går att använda helt gratis och är annars väldigt prisvärda om du vill ha fler funktioner. Vi skulle inte klara oss utan dessa fantastiska tjänster!

Populära ekonominyheter

Nyhetsbrev

Senaste nytt