Stor potential i omsorgsbolaget – Carnegie ser över 50 procent uppsida
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Investeringstips

Stor potential i omsorgsbolaget – Carnegie ser över 50 procent uppsida

Stor

Omsorgsbolaget Attendo visar positiva tecken efter en flerårig ekonomisk lågkonjunktur. Bolagets ledning har justerat sina mål och meddelat ytterligare återköp samt att aktien fortfarande är lågt värderad. Carnegie rekommenderar köp och har satt en riktkurs på 65 kronor.

  • Attendo har visat en stark återhämtning på börsen efter en ekonomisk svacka mellan 2019 och 2022.
  • Första kvartalets resultat överträffade förväntningarna, drivet av förbättrad lönsamhet i Finland.
  • Attendo har satt ett nytt mål att vinsten per aktie 2026 ska överstiga 5,50 kronor.

Efter en period av snabb expansion, särskilt i Finland, hamnade Attendo i ekonomiska svårigheter som förvärrades av pandemin och inflationsökningar. Detta resulterade i att rörelsemarginalen sjönk från 7-8 procent 2017-2018 till omkring 1-4 procent under 2019-2022. Nu verkar dock företaget vara på väg mot en stark återhämtning, med en aktiekurs som har fördubblats sedan hösten 2022, skriver Carnegie i en färsk analys.

Bättre än väntat resultat för första kvartalet

Under årets första kvartal överträffade Attendo förväntningarna med ett leasingjusterat EBITA-resultat på 161 miljoner kronor, en ökning med 5 procent jämfört med Carnegies prognos. Den finländska verksamheten bidrog starkt till vinsttillväxten, medan den skandinaviska verksamheten fortsatte att ha en negativ vinsttrend.

Nya mål och återköpsplaner – köpläge efter rapporten

Attendo har satt nya mål för vinsten per aktie 2026, som ska överstiga 5,50 kronor, i linje med investmentbankens egna prognoser. Bolaget planerar att nå detta mål genom EBITA-tillväxt på över 10 procent per år, samt ytterligare förvärv och återköp av aktier. Bolaget har även sänkt sitt skuldsättningsmål till en nettoskuld/leasingjusterad EBITDA på 1,5-2,5x, jämfört med tidigare under 3,75x.

Trots den starka utvecklingen av aktien inför rapporten, ser Carnegie den negativa reaktionen på rapporten som ett bra tillfälle att köpa – med en uppsida som överstiger 50 procent.

Med en leasingjusterad EV/EBITA-multipel på 8x och en frikassaflödesyield på 11 procent för innevarande år, anser man att Attendos värdering är mycket attraktiv och rekommenderar därför att överväga Attendo som en del av er investeringsportfölj.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Attendo

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Attendo

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt