Stora belopp upp i rök för turismen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Stora belopp upp i rök för turismen

Stora

600 000 om året. Så många besökare beräknas Göteborg gå miste om efter branden i vattenlandet Oceana. Konsekvenserna lär kännas i hela regionen, tror Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren.

Öppningen skulle ha blivit en av årets största händelser i Göteborg. I stället ligger stora delar av vattenparken i ruiner och invigningen skjuts på framtiden.

– Oceana var en jätteviktig del i destinationen Göteborg. Det skulle göra Liseberg till ett resmål året runt och badet skulle tillföra omkring 600 000 nya besök, säger Peter Grönberg, vd för det kommunala bolaget Göteborg & Co som bland annat äger Liseberg.

Vad de uteblivna intäkterna kostar staden är svårt att räkna ut, enligt Grönberg.

– Vi får inte det tillskottet som vi hade önskat oss och det kan bli tufft för det nya upplevelsehotellet som ligger vägg i vägg, men vad det här kostar rent turistekonomiskt får vi återkomma till. Nu koncentrerar vi oss på att komma i gång så fort som möjligt igen, säger han.

"Ingen enskild som förlorar"

Johan Trouvé, vd för Västsvenska Handelskammaren, gissar att det handlar om stora framtida belopp som har gått upp i rök.

– Man sover över, tankar bilen, kanske går över till Universeum och kanske köper en varmkorv. Multiplicerar du det med en halv miljon så blir det stora belopp. Men det är ingen enskild som förlorar de här pengarna utan det är utspritt över hela regionen, säger han.

"Nummer ett i Sverige"

Men någon kris för besöksnäringen blir det knappast. Johan Trouvé poängterar att Göteborgs många nya hotell redan har fullt med gäster och att staden har fler nya turistattraktioner på gång.

– World of Volvo öppnar i april och i sommar öppnar Karlatornets bar och restaurang på 70:e våningen. Göteborg är ju turiststad nummer ett i Sverige, som hade högst hotellbeläggning i landet den gångna sommaren, säger han.

Källa: Björn Berglund/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
ÖPPNA KONTO

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt