Stora biltillverkare köper kinesiska bildelar – nu i blåsväder
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Motor

Stora biltillverkare köper kinesiska bildelar – nu i blåsväder

Stora

Enligt en utredning från den amerikanska senaten har flera stora biltillverkare köpt bildelar från det kinesiska företaget JWD, som är föremål för sanktioner. Företaget har anklagats för att använda tvångsarbete. Biljättarna har nu svarat på rapporten och vidtagit åtgärder för att följa lagen.

  • BMW, Volkswagen och Jaguar Land Rover har köpt delar från JWD.
  • JWD är sanktionerat för att ha använt tvångsarbete.
  • Senatens rapport ifrågasätter biltillverkarnas självreglering.

Senatens utredning avslöjar

En rapport från den amerikanska senaten avslöjar att de välkända biltillverkarna BMW, Volkswagen och Jaguar Land Rover har köpt bildelar från det kinesiska företaget JWD, som är föremål för sanktioner sedan 2021. Sanktionerna är ett resultat av anklagelser om att JWD tillverkar sina produkter med hjälp av tvångsarbete, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Bilföretagens svar

BMW, Volkswagen och Jaguar Land Rover har svarat på senatens rapport genom att vidta åtgärder för att säkerställa att deras bilar följer lagen. Trots detta visar utredningen att BMW har importerat minst 8 000 Mini-bilar till USA med delar från JWD efter att sanktionerna trädde i kraft. Jaguar Land Rover fortsatte att importera reservdelar från JWD även efter att ha informerats om att dessa ingick i deras leveranskedja. Volkswagen rapporterade självmant till gränsmyndigheterna att deras sändning innehöll delar från JWD.

Detta rapporterar nyhetsbyrån Finwire om.

Senator Ron Wydens kritik

Senator Ron Wyden, en demokrat från Oregon och ordförande i finansutskottet, riktar skarp kritik mot biltillverkarna. "Biltillverkarna sticker huvudet i sanden och svär sedan på att de inte kan hitta något tvångsarbete i sina leverantörskedjor. På något sätt avslöjade finansutskottets tillsynspersonal vad företag som omsätter flera miljarder dollar uppenbarligen inte kunde," säger Wyden.

Wyden anser att biltillverkarnas självreglering inte fungerar och uppmanar tull- och gränsbevakning att intensifiera sina kontroller. Vi på Börskollen kommer att fortsätta bevaka utvecklingen i denna fråga för att hålla våra läsare uppdaterade.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien BMW

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt