Stora förändringar i ETF-fonden XLK: Nvidia ökar sin andel medan Apple minskar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Stora förändringar i ETF-fonden XLK: Nvidia ökar sin andel medan Apple minskar

Stora

ETF-fonden Technology Select Sector SPDR, XLK, genomgår snart betydande förändringar i sin portfölj på grund av en ombalansering av de index som fonden följer. Nvidia kommer att få en större vikt medan Apple får en lägre andel. CNBC rapporterar om dessa justeringar och deras konsekvenser för fondens sammansättning.

  • Nvidia-aktier för över 10 miljarder dollar kommer att köpas in.
  • Apples andel minskar till cirka 4,5 procent.
  • Fondens totala tillgångar uppgår till cirka 71 miljarder dollar.

Nvidia och Microsoft får större vikt

Enligt en rapport från CNBC, kommer Technology Select Sector SPDR, XLK, att genomgå en ombalansering baserat på de index som fonden följer. Detta innebär att Nvidia-aktier för över 10 miljarder dollar kommer att köpas in, vilket resulterar i att Nvidia och Microsoft tillsammans kommer att ha en vikt på cirka 21 procent vardera i fonden.

Apple tappar andelar

Samtidigt kommer Apple att se sin andel minska drastiskt till cirka 4,5 procent. Om det inte varit för indexets diversifieringsregler, som sätter ett tak för hur stor den sammanlagda vikten av aktier med en andel på minst 5 procent kan vara, skulle alla tre bolagen ha en vikt på över 20 procent i fonden. Dessa regler har tidigare hållit Nvidias andel artificiellt låg, medan Microsoft och Apple haft en gemensam vikt på cirka 22 procent.

Stora värden på spel

Alla tre bolag, Nvidia, Microsoft och Apple, värderas idag till drygt 3,2 biljoner dollar vardera, med endast 50 miljoner dollar i skillnad mellan dem. XLK, som förvaltar cirka 71 miljarder dollar i tillgångar, kommer således att genomgå betydande förändringar. Vi på Börskollen kommer att fortsätta följa utvecklingen och rapportera om hur dessa förändringar påverkar marknaden.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien Nvidia

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt