Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Storägaren

Storägaren i Volvo Cars planerar att sälja aktier för miljardbelopp

Kinesiska biltillverkaren Geely, som är storägare i Volvo Cars, avser att sälja aktier för ungefär 4,1 miljarder kronor, enligt Bloomberg News. Försäljningen handlar om att optimera aktieägarstrukturen och öka andelen aktier tillgängliga för handel, enligt uttalanden från företaget.

Det rapporteras att aktieinnehavet på cirka 100 miljoner aktier, som Geely planerar att sälja, motsvarar 3,4 procent av de totala utstående aktierna i Volvo Cars. Geely äger för närvarande 82 procent av Volvo Cars.

Att öka tillgängliga aktier för handel

Geelys försäljning syftar till att öka Volvo Cars så kallade free float, det vill säga antalet aktier som är tillgängliga för handel för andra investerare. Detta har under en längre tid betraktats som ett problem, vilket har lett till betydande kursfluktuationer. Senast sågs detta i samband med kvartalsrapporten för Q2, då aktien sjönk avsevärt.

Detta skriver Dagens Industri, rapporterar nyhetsbyrån Finwire.

Långsiktiga investerare avstår aktien

Analyshuset Bernstein pekar på att den låga free float är en anledning till att långsiktiga investerare avstår från aktien, trots dess fundamentala attraktionskraft. För att försöka råda bot på detta har Geelys svenska kommunikationsansvarige, Stefan Lundin, uttalat att försäljningen handlar om att optimera aktieägarstrukturen. I en kommentar till Dagens industri sa han: "Det har varit en lång process där det har diskuterats och nu bedömdes att tidpunkten var rätt".

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Volvo Car

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Volvo Car

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.