Storbanken: Svag efterfrågan pressar stålpriserna – utmaningar för SSAB
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen

Storbanken: Svag efterfrågan pressar stålpriserna – utmaningar för SSAB

Storbanken:

Bank of America (BofA) förutspår att stålpriserna kommer att förbli låga på grund av svag efterfrågan och säsongsmässig avmattning. Trots historiskt låga värderingar väljer banken en försiktig inställning till europeiska stålbolag.

  • BofA förutspår fortsatt låga stålpriser på grund av svag efterfrågan.
  • SSAB:s kapitalinvesteringar i minskade koldioxidutsläpp påverkar kassaflödet negativt.
  • Prisprognoser för varmvalsat stål och järnmalm förblir oförändrade för 2024.

Enligt en ny branschanalys från Finwire räknar Bank of America (BofA) med att stålpriser och spreadar kommer att förbli pressade på grund av svag real efterfrågan samt en förväntad vanlig säsongsmässig avmattning under det tredje kvartalet. Banken beskriver värderingarna av stålbolag som låga ur ett historiskt perspektiv, men menar att de är rimliga med tanke på den svaga makroekonomin och efterfrågan. Därför har BofA en försiktig och selektiv inställning till europeiska stålbolag.

SSAB möter utmaningar

BofA har gett rekommendationen "underperform" för SSAB. Bolaget gör för närvarande kapitalinvesteringar på 4,5 miljarder euro för att minska koldioxidutsläppen inom sin svenska kapacitet. Detta ses som en "tung börda" som påverkar det fria kassaflödet negativt på medellång sikt. Dessutom förväntar sig banken att plåtpriserna kommer att sjunka, vilket ytterligare pressar ståljättens intäkter.

Blandade rekommendationer inom sektorn

BofA har en blandad uppsättning rekommendationer för bolag inom stålsektorn. Banken har en neutral rekommendation för både ArcelorMittal och Voestalpine, en köp-rekommendation för Thyssenkrupp samt en neutral inställning till Erdemir.

Prisprognoser för stål och järnmalm

För varmvalsat stål håller BofA sin prisprognos oförändrad på 664 euro per ton för helåret 2024. Däremot justerar banken ned förväntningarna på den amerikanska motsvarigheten med 4 procent till 900 dollar per ton. Prisprognosen för järnmalm sätts till +-1 procent och landar på 109 dollar per ton.

På Börskollen följer vi noggrant utvecklingen inom stålsektorn och ser fram emot att fortsätta rapportera om hur marknaden reagerar på dessa prognoser och rekommendationer.

Börskollen om SSAB

SSAB är ett bolag som vi samlar in data om. Bolaget är från Sverige och handlas med tickern SSAB B på Large Cap. SSAB verkar inom sektorn Material och aktien har 111941 st ägare hos Avanza samt 16496 st ägare hos Nordnet vid senaste mätningen av oss.

SSAB är ett företag som verkar inom stålbranschen. De levererar olika produkter och tjänster som har skapats tillsammans med deras kunder, inklusive stål, höghållfast stål, specialstål och andra konstruktionslösningar. Företaget har flera produktionsanläggningar och är främst verksamma i Europa och Nordamerika. Deras kundbas sträcker sig över olika industrier. SSAB grundades år 1978 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Hos Börskollen hittar du löpande aktuell rapportering om SSAB, så som nyheter, pressmeddelanden, analyser, rekommendationer, blankning, insynstransaktioner och mycket mer. Vi rekommenderar vår app för bästa koll.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Om aktien SSAB

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt