Storbanken: Tre faktorer som kan utlösa ett börsras i sommar
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Storbanken: Tre faktorer som kan utlösa ett börsras i sommar

Storbanken:

JPMorgan varnar för att amerikanska S&P 500-indexet kan sjunka med 10 procent under sommarmånaderna. Banken pekar på tre huvudsakliga faktorer som kan driva denna nedgång: köparutmattning, avtagande momentum och besvikelse över makrodata.

  • S&P 500 kan falla med 10 % till 4 800.
  • Tre faktorer: köparutmattning, momentumavveckling och makrodata.
  • Jobbrapporter kan utlösa marknadsreaktioner.

Köparutmattning

Amerikanska storbanken JPMorgan påpekar att aktiemarknadens utveckling under den senaste rapportperioden visar tecken på köparutmattning. Företag som överträffade förväntningarna för första kvartalet presterade sämre än S&P 500, medan företag som missade förväntningarna straffades hårt. Banken menar att marknaden behöver nya katalysatorer eller försäkran om den rådande marknadsberättelsen för att undvika en nedgång. Det rapporterar Business Insider.

Med en försiktig Fed och makrodata i linje med förväntningarna kan investerare välja att hålla sig på sidlinjen under andra kvartalets rapportperiod, som börjar i mitten av juli.

Avtagande momentum

En stor del av den senaste tidens uppgång på aktiemarknaden har drivits av momentum, särskilt inom tekniksektorn. Om detta momentum skulle avta kan det leda till ett större avtagande och därmed pressa aktiekurserna nedåt. JPMorgan framhåller att den korta delen av momentum är avgörande att bevaka. Om den sviktar kan det utlösa en kedjereaktion som leder till en nedgång på 5 procent - 10 procent.

Besvikelse över makrodata

Om stagflations- eller recessionsnarrativet återkommer skulle det kunna dämpa förhoppningarna om en mjuklandning för ekonomin och troligen sänka aktiekurserna. I det här sammanhanget kan det vara viktigt att hålla ögonen på exempelvis hur jobben och arbetsmarknaden utvecklar sig i det korta perspektivet.

Här på Börskollen håller vi noga koll på dessa indikatorer och kommer fortsätta att rapportera om marknadens utveckling för att hålla våra läsare informerade.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt