Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Största

Största konkurserna i byggbranchen under oktober - högsta på 10 år

Antalet konkurser fortsatte att stiga i oktober, det visar statistik från flera kreditupplysningsföretag. Byggbranschen är av de brancherna som drabbats hårdast och antal konkurser är nu uppe på högsta nivån på ett decennium.

Under oktober månad steg antalet konkurser markant med en ökning på hela 12 procent jämfört med samma period föregående år. Det senaste året har konkurserna ökat med otroliga 31 procent, och dessa siffror är de högsta på över tio år, enligt färsk statistik från affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Hårt slag mot byggindustrin

Bland de drabbade branscherna sticker byggindustrin ut som en av de hårdast drabbade, med en skrämmande ökning på 19 procent jämfört med föregående år. Ännu mer påfallande är ökningen inom information och kommunikation, som har skjutit i höjden med en förbluffande 110 procent sedan förra året.

Gabriella Göransson, VD på UC, uttryckte oro över utvecklingen inom byggsektorn och noterade att konkurserna inom den sektorn fortsätter att öka, i motsats till flera andra branscher där vi har sett en viss utplaning på grund av höga konkurstal under en längre tid. Byggsektorn spelar en avgörande roll för svensk industri, och ökad arbetslöshet kan direkt påverka marknaden och riskerar att utlösa varsel inom en rad andra industrier.

Även stort tapp av nystartade företag

En annan alarmerande siffra är det betydande tappet i nystartade företag, som minskade med hela 13 procent under samma tidsperiod.

Denna utveckling innebär en allvarlig utmaning för näringslivet och ekonomin som helhet, och experter följer noggrant hur situationen fortskrider.

Största konkurserna inom byggsektorn i oktober

När det kommer till konkurser inom bygg är det sammanlagt över 24st bolag, med en omsättning över 20 miljoner kronor, som gått i konkurs bara under oktober månad. Nedan listar vi dom 10 största konkurserna i oktober.

  1. BTH Management AB, Stockholm, Oms 2022: 363 miljoner
  2. BTH Bygg Aktiebolag, Solna, Oms 2022: 224 miljoner
  3. Bäkmarks VVS AB, Eldsberga, Oms 2022: 125 miljoner
  4. Svenska Regmaster Aktiebolag, Hägersten, Oms 2022: 102 miljoner
  5. Gävle Målerientreprenader AB, Gävle, Oms 2022: 76 miljoner
  6. Key Facility Management AB, Johanneshov, Oms 2022: 56 miljoner
  7. Storstadens Rör Aktiebolag, Nacka, Oms 2022: 49 miljoner
  8. NTB Entreprenad Stockholm AB, Täby, Oms 2022: 41 miljoner
  9. Norsbro Bygg & Entreprenad AB, Leksand, Oms 2022: 37 miljoner
  10. Gerry Karlsson Bygg AB, Eskilstuna, Oms 2022: 33 miljoner

Detta rapporterar byggindustrin.se om.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.