Strejken hos Tesla - Ingen ställde upp
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Strejken hos Tesla - Ingen ställde upp

Strejken

Löften om en strejk mot Tesla, organiserad av fackförbundet IF Metall, väckte oro bland företagets kunder. Men när dagen var kommen fanns det ingen som valde att lägga ner sitt arbete. Tesla Club Sweden besökte Teslas servicecenter i Infra City för att få en närmare inblick i situationen.

Fredagens planerade strejk hos Tesla, vars syfte var att lamslå företagets verksamhet, skedde inte. Trots att oron bland kunderna var stor, då de fruktade att de inte skulle få sina bilar servade, kunde man inte se några tecken på arbetsnedläggelse på plats hos Tesla i Infra City när Tibor Blomhäll från Tesla Club Sweden besöker anläggningen på fredagen.

Vill inte strejka eftersom arbetsförhållandena och löner är bättre på Tesla jämfört med tidigare arbetsplatser

Företagets verksamhet var i full gång: bilar reparerades, kunder lämnade och hämtade sina fordon som vanligt. Ingen av de anställda hade valt att gå ut i strejk, och följaktligen behövde inga bokningar omplaneras.

Varför valde ingen att strejka?

Reportern tog sig tid att prata med verkstadspersonalen, som glatt delade med sig av sina åsikter. De hävdade att de inte ville strejka eftersom deras arbetsförhållanden och löner var bättre på Tesla jämfört med tidigare arbetsplatser. Dessutom tilläggs skifttillägg och övertidsersättning till lönen, vilket också överstiger vad andra företag erbjuder. Företaget ger dessutom fördelaktiga aktieoptioner, vilket enligt en ung anställd, har hjälpt honom att köpa sin första lägenhet.

En annan anställd påpekade att medelåldern på Teslas personal är lägre än genomsnittet och att arbetsvillkoren är bättre än vad denna åldersgrupp normalt får på andra verkstäder. Han betonade även att det är en stark sammanhållning och trivsel på arbetsplatsen, vilket bidrar till en låg personalomsättning.

Detta rapporterar Tesla Club Sweden om.

Anställdas syn på facket

När det frågades om deras relation till IF Metall och fackförbundets krav, berättade de anställda att de hade träffat fackrepresentanter på flera tillfällen. Dock hade dessa möten inte varit övertygande, och de hade inte blivit lockade av vad de fick höra. Dessutom, trots att fackförbundet har en lista över punkter som de anställda saknar, menar de anställda att deras löner och arbetsvillkor inte bara är bättre än på andra verkstäder, utan även inkluderar full försäkring och tjänstepension.

Enligt de anställda är det bara en liten del av personalen som är med i facket, och de som är det gör det på grund av gammal vana. En tekniker påpekade att det faktum att ingen valde att strejka borde vara ett tecken på vad de tycker om facket och deras metoder.

Läs också: If Metall trappar upp strejkvarsel mot Tesla

Även på andra Tesla-center runt om i landet har endast ett fåtal anställda valt att strejka. De anställda vi talade med uttryckte dock en oro för eventuella repressalier, inte från arbetsgivaren, men från fackförbundet.

Mer om Tesla

Tesla är en amerikansk fordonstillverkare. Bolaget är specialiserade inom eldrivna fordon, där fordonen helt ämnas drivas på el under samma varumärke. Bolaget har även ett globalt supercharger nätverk som möjliggör snabb laddning innan avfärd. Produktionen av bilarna utgår ifrån egna produktionsanläggningar inom den nordamerikanska marknaden. Huvudkontoret är beläget i Palo Alto.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar

Så kommer du igång med trading

Den här månaden har vi valt att lyfta fram trading som utbildningstema, så att du som läsare ska få en möjlighet att fördjupa dig mer och spetsa dina kunskaper. Nedan finner du ett antal matiga guider och vi lyfter även fram vårt förstahandsval av mäklare och plattform: IG.

STÄNG X
Bästa valet för trading – Bra erbjudande & gratis utbildning
Världsledande global tradingmäklare med prisbelönt app
Gratis att öppna konto & demokonto (fiktiv handel)
KOM IGÅNG

74% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt