Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

StrejkenFoto: Montage Unpslah

Strejken hos Tesla - Ingen ställde upp

Löften om en strejk mot Tesla, organiserad av fackförbundet IF Metall, väckte oro bland företagets kunder. Men när dagen var kommen fanns det ingen som valde att lägga ner sitt arbete. Tesla Club Sweden besökte Teslas servicecenter i Infra City för att få en närmare inblick i situationen.

Fredagens planerade strejk hos Tesla, vars syfte var att lamslå företagets verksamhet, skedde inte. Trots att oron bland kunderna var stor, då de fruktade att de inte skulle få sina bilar servade, kunde man inte se några tecken på arbetsnedläggelse på plats hos Tesla i Infra City när Tibor Blomhäll från Tesla Club Sweden besöker anläggningen på fredagen.

Vill inte strejka eftersom arbetsförhållandena och löner är bättre på Tesla jämfört med tidigare arbetsplatser

Företagets verksamhet var i full gång: bilar reparerades, kunder lämnade och hämtade sina fordon som vanligt. Ingen av de anställda hade valt att gå ut i strejk, och följaktligen behövde inga bokningar omplaneras.

Varför valde ingen att strejka?

Reportern tog sig tid att prata med verkstadspersonalen, som glatt delade med sig av sina åsikter. De hävdade att de inte ville strejka eftersom deras arbetsförhållanden och löner var bättre på Tesla jämfört med tidigare arbetsplatser. Dessutom tilläggs skifttillägg och övertidsersättning till lönen, vilket också överstiger vad andra företag erbjuder. Företaget ger dessutom fördelaktiga aktieoptioner, vilket enligt en ung anställd, har hjälpt honom att köpa sin första lägenhet.

En annan anställd påpekade att medelåldern på Teslas personal är lägre än genomsnittet och att arbetsvillkoren är bättre än vad denna åldersgrupp normalt får på andra verkstäder. Han betonade även att det är en stark sammanhållning och trivsel på arbetsplatsen, vilket bidrar till en låg personalomsättning.

Detta rapporterar Tesla Club Sweden om.

Anställdas syn på facket

När det frågades om deras relation till IF Metall och fackförbundets krav, berättade de anställda att de hade träffat fackrepresentanter på flera tillfällen. Dock hade dessa möten inte varit övertygande, och de hade inte blivit lockade av vad de fick höra. Dessutom, trots att fackförbundet har en lista över punkter som de anställda saknar, menar de anställda att deras löner och arbetsvillkor inte bara är bättre än på andra verkstäder, utan även inkluderar full försäkring och tjänstepension.

Enligt de anställda är det bara en liten del av personalen som är med i facket, och de som är det gör det på grund av gammal vana. En tekniker påpekade att det faktum att ingen valde att strejka borde vara ett tecken på vad de tycker om facket och deras metoder.

Läs också: If Metall trappar upp strejkvarsel mot Tesla

Även på andra Tesla-center runt om i landet har endast ett fåtal anställda valt att strejka. De anställda vi talade med uttryckte dock en oro för eventuella repressalier, inte från arbetsgivaren, men från fackförbundet.

Mer om Tesla

Tesla är en amerikansk fordonstillverkare. Bolaget är specialiserade inom eldrivna fordon, där fordonen helt ämnas drivas på el under samma varumärke. Bolaget har även ett globalt supercharger nätverk som möjliggör snabb laddning innan avfärd. Produktionen av bilarna utgår ifrån egna produktionsanläggningar inom den nordamerikanska marknaden. Huvudkontoret är beläget i Palo Alto.

❤️ Gratis: Prenumerera på vårt nyhetsbrev med heta aktiecase och ladda ner vår app för bolagsbevakning!

Nyheter om Tesla

Läses av andra just nu

Annons

Jämförelse: Så får du bästa räntan just nu!

Tabellen presenteras tillsammans med Compricer som jämför aktuella räntor för olika bindningstider. Klicka dig gärna vidare för att läsa mer.

Populära ekonominyheter

Om aktien Tesla

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt

Vi på Börskollen

Börskollen drivs av Kristoffer Matsson och Daniel Åstrand – båda med en lång erfarenhet och brinnande intresse för såväl entreprenörskap som för börsen, aktier, investeringar och privatekonomi. Vi korrekturläser och faktagranskar innehållet i största möjliga mån med undantag för innehåll från tredje part etc. Läs mer om tjänsten under om oss.

Kristoffer Matsson

Skribent & Grundare

Stort intresse för programmering, entreprenörsskap, ekonomi och börsen. Inflyttad Stockholmare från Dalarna med en utbildning i Systemvetenskap. När jag inte spenderar tiden vid skärmarna gillar jag att åka skidor och snickra. Investerar på lång och meddellång sikt och min investeringsfilosofi bygger till mångt och mycket på momentumstrategier med inslag av swingtrading. På Börskollen sköter jag det tekniska och skriver gärna guider om investeringar men även nyheter om börsen och specifika aktier.

Daniel Åstrand

Skribent & VD

Jag är ständigt nyfiken och vetgirig med ett brinnande intresse för börsen, aktier och olika former av investeringar såväl som bredare privatekonomi och entreprenörskap. Mitt intresse för de finansiella marknaderna inleddes under tidiga tonåren och är nu, nästan 20 år senare, starkare än någonsin. Jag har en bred bakgrund med utbildning inom ekonomi, Key Account Management och som egen företagare inom olika roller – men den enskilt bästa läraren är dock marknaden själv om du frågar mig.

Kontakta oss

Börskollen Sverige AB

Org.nr: 559236-5141

Email: [email protected]

Betygsätt oss

Disclaimer

Börskollen Sverige AB (”Börskollen”) är inte finansiella rådgivare, står inte under finansinspektionens tillsyn och ger inga råd till dig. Detta innebär att investeringsbeslut baserade på information som direkt eller indirekt härrörande från Börskollen eller personer med koppling till Börskollen, alltid fattas självständigt av investeraren. Börskollen frånsäger sig allt ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av material härrörande från tjänsten Börskollen.


CFD-kontrakt

CFD-kontrakt är komplexa instrument som innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstången. 72% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar på CFD-handel hos de här leverantörerna. Du bör tänka efter om du förstår hur CFD-kontrakt fungerar och om du har råd med den stora risken för att förlora dina pengar. Optioner och turbowarranter är komplexa finansiella instrument och du riskerar ditt kapital.

Copyright © 2021 Börskollen Sverige AB. All rights reserved.