Svantesson om höga matpriser: Dålig konkurrens
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Privatekonomi

Svantesson om höga matpriser: Dålig konkurrens

Svantesson

Konkurrensverkets färska rapport visar på onödigt höga matpriser. – Konkurrensen är för svag i den här sektorn, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

En ny genomlysning av livsmedelsbranschen som Konkurrensverket gjort visar att svenska hushåll betalar onödigt mycket för maten.

Skälen är bland annat bristande konkurrens i livsmedelskedjan, enligt myndigheten, även om branschen inte håller med och skyller på andra ökade kostnader, som räntor och löner.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) säger att hon inte är förvånad över slutsatserna i rapporten:

– Det är en koncentration i branschen som är stark. Det var därför vi gav det här uppdraget till Konkurrensverket förra året, säger hon.

Rapport ska granskas

I mars förra året när matpriserna skenade kallade Elisabeth Svantesson upp vd:arna för de största matkedjorna till finansdepartementet. Något som enligt henne gav effekt.

– Från och med april det året var inte längre livsmedel den största bidragande orsaken till inflationen, utan priserna började dämpas även om de var fortsatt höga, säger hon.

Vad som ska göras på längre sikt ska nu analyseras utifrån de förslag som Konkurrensverket har gett, säger Svantesson.

Priserna ligger kvar högt, borde de sänkas?

– Det jag kan konstatera är att konkurrensen är för svag i den här sektorn, och att Konkurrensverket nu säger att det leder till för höga priser för konsumenter och hushåll.

"Folket får betala"

Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Mikael Damberg tycker att regeringen varit "väldigt passiv genom hela den här kostnadskrisen".

– Nu får vi svart på vitt att det är för dålig konkurrens här och att det är svenska folket som har fått betala med högre matpriser.

Han lyfter S-förslaget om en matpriskommission som skulle granska matpriserna och vill se över om andra europeiska länder arbetar annorlunda. Damberg anser att Svantessons samtal med aktörerna "inte ledde någonstans".

– Det finns mer att göra också när det gäller lagstiftningen för att ge konkurrensmyndigheterna bättre verktyg att försvara konkurrensen och därmed hålla tillbaka priserna.

Källa: Gustav Sjöholm/TT, Johanna Ekström/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt