Svårare att hitta guld – nu kämpar gruvindustrin med produktionen
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Börs & Finans

Svårare att hitta guld – nu kämpar gruvindustrin med produktionen

Svårare

Guldgruvindustrin har svårt att öka produktionen då nya fyndigheter blir allt svårare att hitta, enligt Världsguldrådet. Trots en viss ökning i produktionen under första kvartalet 2024, har den övergripande tillväxten stagnerat sedan 2016. Hårdare regler och ökade kostnader bidrar till utmaningarna.

  • Guldproduktion ökade endast 0,5% år 2023 jämfört med föregående år.
  • Större delen av guldproduktionen kommer från Kina, Sydafrika och Australien.
  • Det tar i genomsnitt 10 till 20 år att utveckla en ny guldgruva.

Stagnerande produktion

Enligt Världsguldrådet, World Gold Council (WGC), ökar guldproduktionen bara marginellt, med en tillväxt på 0,5 procent under 2023 jämfört med året innan. Det är en betydande nedgång från tidigare år: 2022 ökade produktionen med 1,35 procent och 2021 med 2,7 procent. År 2020 noterades till och med en minskning i global guldproduktion för första gången på ett decennium. Det rapporterar den amerikanska nyhetskanalen CNBC.

Utmaningar i att hitta nya fyndigheter

John Reade, chefsstrateg på WGC, säger till CNBC att nya guldavlagringar blir allt svårare att upptäcka. Många potentiella områden har redan utforskats och stora guldfyndigheter är sällsynta. Endast omkring 10 procent av globala guldupptäckter innehåller tillräckligt med metall för att vara ekonomiskt lönsamma att utvinna.

Regulatoriska och ekonomiska hinder

Utöver svårigheterna med att hitta nya fyndigheter, står gruvföretagen inför utmaningar med att säkra nödvändiga tillstånd och licenser, en process som kan ta flera år. Dessutom planeras många gruvprojekt i avlägsna områden som kräver betydande investeringar i infrastruktur såsom vägar, el och vatten.

Dessa utmaningar, i kombination med skärpta regler och ökade kostnader, gör det allt svårare för gruvindustrin att öka sin produktion. Detta kan potentiellt påverka guldmarknaden och priserna framöver.

Sammanfattningsvis står guldgruvindustrin inför betydande hinder både vad gäller upptäckt och utvinning av nya guldreserver. Med en global produktion som har stagnerat sedan 2016 och ökade regulatoriska och ekonomiska krav, är industrin på en svår väg framåt.

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt