Svensk BNP ökar oväntat
Börskollen - Aktier, fonder och ekonominyheter

Börskollen

För dig med koll på börsen

Nyhet

Nyheter Börskollen Makroekonomi

Svensk BNP ökar oväntat

Svensk

Svensk ekonomi fortsätter att öka, dessutom oväntat mycket. De svenska hushållen är dock fortsatt pressade, visar ny statistik. Efter en positiv januarisiffra så lyfte svensk BNP oväntat mycket i februari.

Efter en positiv januarisiffra så lyfte svensk BNP oväntat mycket i februari. Uppgången skrivs till 0,1 procent jämfört med föregående månad när marknaden i stället trodde på en nedgång på 0,2 procent enligt Bloombergs sammanställning.

Den månatliga BNP-indikatorn är tänkt att ge en tidig bild av utvecklingen för bruttonationalprodukten och är baserad på ett mera begränsat underlag än de ordinarie kvartalssiffrorna. Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, poängterar också att man ska ta försiktigt på statistiken.

– Det är en bra start på 2024 men det är en BNP-indikator och inget riktigt utfall. Den har inte varit speciellt rättvisande (historiskt) och ska tas med en nypa salt, säger han till TT.

Revideras ofta

Även Handelsbanken är inne på samma linje och skriver i en marknadskommentar att "månadsindikatorn ofta revideras vilket gör att den inte är en tillförlitlig indikator".

Skulle svensk ekonomi gå betydligt starkare än väntat skulle det i teorin kunna sätta käppar i hjulen för räntesänkningar i närtid från Riksbankens sida. Den betydelsen lägger dock inte Isaksson i de här siffrorna utan betonar att fredagens inflationsutfall för mars månad är betydligt mera relevant.

– Det här ändrar inte bilden och det är ganska spretiga siffror, säger han.

Trögt för möbelförsäljningen

För samtidigt som BNP-siffrorna nu har redovisats så har också hushållens konsumtion presenterats. Februarisiffran som var en minskning med 0,5 procent jämfört med januari i säsongsrensade tal, visar på fortsatt pressade hushåll som håller i plånboken.

Den branschgrupp som var mest negativt påverkad var främst möbler, inredningsartiklar, hushållsutrustning och förbrukningsvaror, skriver SCB. Där var minskningen 2,2 procent i fasta priser jämfört med samma period året innan.

Källa: Tobias Österberg/TT

Börskollens app – Högt betyg ⭐⭐⭐⭐⭐ och 250.000 nedladdningar

Ladda hem

Vårt nyhetsbrev – Utvalda börsnyheter och heta investeringscase varje vecka

Prenumerera

Läses av andra just nu

Innehåller annonslänkar. Investeringar innebär risk (se här)

Tips: 50% rabatt hos fondroboten Opti

Dags att komma igång med sparande? Fondroboten Opti erbjuder en populär spartjänst som är perfekt för regelbundet månadssparande. Just nu får nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 automatiskt 50 % rabatt på Optis avgift i 3 månader!

STÄNG X
Populär sparapp – över 500 000 nedladdningar
Många och höga externa omdömen
Högst grad av diversifiering
Perfekt för regelbundet månadssparande
KOM IGÅNG

Nya kunder som använder Börskollens unika kampanjkod BORSKOLLEN50 får automatiskt 50 procent rabatt på Optis avgift i 3 månader

Populära ekonominyheter

Mer från Börskollen

Vinnare & Förlorare

Börskollen använder själva TradingView för analys – prova du med (affiliatelänk)Analysera aktier här

Nyhetsbrev

Senaste nytt